En klotfråga

Buxbom, liguster, spirea och idegran bildar klot i min trädgård.

Jag fick en fråga häromdagen angående val av klot. Frågan lydde varför jag valde idegransklot istället för buxbomsklot? Om idegransklot kanske var bättre?

Min absoluta favorit rent utseendemässigt att formklippa är buxbom. Den är vintergrön, tät och ser frodig och fräsch ut alltid. Men, efter buxbomssvampens intåg har jag helt enkelt inte vågat ta in mer buxbom i trädgården. Nu säljs buxbom överallt igen och man säger att problemet inte var så stort som man först trodde. Jag vet inte jag. Svampen finns och den är inget bra.

Jag har därför satsat på klot av idegran, spirea och liguster istället.

Ligustern är fin på sommaren men hos mig är den bara vintergrön ibland och i fjol fick alla kloten dessutom en svampsjukdom och tappade bladen tidigt. Trist.

Idegranskloten (än så länge är mina mycket små) har den stora fördelen att de är vintergröna. Idegran behöver dessutom inte beskäras så ofta och peppar, peppar håller de sig friska. Jag har provat göra klot av sorterna 'Baccata' och 'Hilli'. Det är för tidigt att utvisa vilka som blir snyggast men jag tror mest på 'Baccatorna'. 'Hilli' har ett mer upprätt växtsätt jämfört med 'Baccata', som förgrenar sig bättre.

På bilden nedan syns ett buxbomsklot, längst till vänster. Sen kommer ett ligusterklot och till vänster om den lilla kopparlönnen står ett idegransklot. Dolda bland sockblommorna står ytterligare två väldigt små idegransklot.
 Samma klot ur en annan vinkel. Långt bak syns ytterligare några små ligusterklot.
Buxbom på entrésidan. Jag är livrädd att de ska drabbas av svampen.


Norsk brudspirea bildar fina täta klot. De grönskar tidigt på våren och grenverket är både tätt och vackert kopparfärgat på vintern. Jättefina! Det enda problemet med spireakloten är att man måste klippa dem ofta på försommaren. De har en kraftig tillväxt. 

Klot av norsk brudspirea nedan.

Så, vad blev då summan av "kardemumman"? För det första vill jag säga att man kan klippa till klot av många fler växter och jag kommer säkert att testa fler. Jag är tex väldigt sugen på att testa klätterbenved (vintergrön) och måbär (grönskar tidigt). När det gäller de arter jag redan har så får framtiden utvisa. Just nu är jag dock väldigt inne på idegran eftersom jag gillar det vintergröna.