Växtinspektion


Nu är det inte många dagar kvar innan vi börjar bygga min idéträdgård till 'Den stora trädgårdsfesten' på Sofiero Slott (26-28 augusti). Idag var jag på Flyinge Plantshop och tittade på alla växter jag beställt. Ganska nervöst, kan jag säga och allt var inte på topp. Men, efter lite justeringar och byten är jag nu nöjd. Här avslöjas lite av färgskalan som går i olika gröna nyanser, mörkt röda toner med accenter i blekt gult. 
Fortsättning följer!!!

Jag uppdaterar dagligen och stundligen på instagram - @mariapaalmbacken.

Före- och efterbilder

Inget är så kul som att se sina idéer bli verklighet. När min kund flyttade in i huset fanns redan det stora trädäcket. Praktiskt, men omysigt. Min uppgift var att skapa en trevlig och inbjudande uteplats. Förutom att inreda trädäcket var det viktigt att skapa kontakt med trädgården och "ta ner" höjden på trädäcket. Jag ville också tona ner det moderna trädäcksbygget med ett växtval som harmonierade med det charmiga gamla huset.
 Här syns klematis 'Summersnow' och Hortensia 'Limelight'. Under hortensiorna växter hasselört.
Rosa höstanemoner som redan fanns i trädgården fick fortsätta utmed hela kortsidan. 
Längs den andra kortsidan planterades tre silverpäron, lavendel och klätterrosor 'New Dawn'. Silverpäronen ska snart klippas hårt för att bilda täta fina kronor. 





Trädgården just nu





Augusti innebär ett nytt ljus i trädgården, lite mjukare och varmare. Färgerna är djupa. Jag klipper mina klot och maken har påbörjat den årliga klippningen av thujahäcken. Mina bambu är finare än de någonsin varit. Jag har i många år efter råd av experter gött mina bambu mycket sparsamt. Detta har inte varit lyckat alls hos mig. Nu har jag efter råd från andra experter brassat på med gödsel. Var tredje vecka har de fått gräsgödsel och är så mycket finare än de brukar vara. 
Hortensiorna ('Limelight') har börjat slå ut och den japanska starren 'Ice Dance' är jättefin igen efter att den såg tämligen tråkig ut i våras.
Nyplanterade höstsilverax och blodormrot har tagit sig jättefint och jag är riktigt nöjd med planteringen. Den skrikrödrosa blodormroten är riktigt snygg i sitt sammanhang och verkar trivas (kanske lite för bra....).
Mina luktärtor är väl kanske inte de kraftigaste man sett och färgerna visade sig inte heller vara de jag trodde att jag köpte. Men, de doftar ljuvligt och jag tycker nog att de är fina ändå. 





Idéträdgård - Sofiero





Den 26-28 augusti är det dags för den stora trädgårdsfesten på Sofiero Slott. Jag har fått den stora äran att skapa en idéträdgård. Jättekul och spännande, men oj så mycket jobb. Tack och lov har jag både en pappa och en man som hjälper mig att bygga och måla. Här en liten sneak peak på vad som komma skall.



PoG Woody Bygghandel har sponsrar mig på allt virke och Falu Rödfärg står för färgen. Till det sågade virket använder jag mig av Falu Rödfärg 'svart' och till det sågade virket Falu Rödfärg 'Knut och Foder'. Falu färger är både trevliga att måla med (strykes två gånger) och ger precis den matta svarta finishen som jag är ute efter. Såååå snyggt!

Ha en riktigt fin fredag!

Månadsbild - juli



Så rusade underbara juli förbi och vi är inne i augusti. I år känner jag inte att jag är riktigt redo för det, men det är bara att gilla läget. Årets semester blev extremt kort och jag hann inte riktigt komma ner i varv. Tur att jag har ett arbete jag älskar. Nu är jag tillbaka vid ritbordet och datorn igen och det känns helt ok. Kvällarna är fortfarande ljumma och snart ska jag gå ut i trädgården och ta min morgonkaffe. Livet är inte så dumt.

Utemiljön hos PoG Bygghandel i Borrby

Precis i tid till den stora "Borrbydagen" blev den klar, utemiljön jag ritat åt PoG Woody Bygghandel i Borrby. Bra jobbat alla inblandade! Det var jättekul att se hur folk satt där och trivdes igår.
 Den är typen av miljöer är ofta stora och ödsliga. Därför var det viktigt att ge platsen lite tyngd och att man känner sig omsluten och "trygg" när man slår sig ner där. Rejäla lådor i kraftigt virke (220x45) och möbler som är väl förankrade. Då minimeras risker för stöld, men också att de inte hamnar på 'sniskan' så att det bara ser rörigt ut.
Växterna jag valt är både vind och salttåliga. Jag har jobbat i färgerna grönt, silver, violett och blekt gult. Snyggt till det svarta träet och den grå väggen.

Växterna är:
Silverpäron
Ölandstok 'Limelight'
Bergtall 'Pinus Mugo' (Blir stor om man inte klipper den regelbundet)
Stäppsalvia 'Caradonna'
Lavendel 'Hidcote Blue'
Lammöron 'Silver Carpet'
Silverhavre
Calamagrostis 'Karl Foerster'

Jag höll två föredrag och fanns tillgänglig hela dagen för frågor. Jätteroliga och trevliga möten. På plats fanns också superduktiga inredaren Camilla Bengtsson-Werelius (du hittar henne på instagram @hermastorpsgarden).

Tusen tack PoG Woody Bygghandel för en riktigt trevlig dag!


De fina växterna är levererade av:

Nu byggs det i Borrby

På byggvaruhus kan man hitta mycket användbart när man vill skapa sin drömträdgård. Jag har ritat denna gröna miljö till PoG Bygghandel i Borrby. Där ska kunder och anställda kunna slå sig ner en stund, äta en glass, vila benen lite och förhoppningsvis få lite inspiration.
Här är bygget på gång. För att visa hur olika golvmaterial ter sig har vi valt att lägga bådet tryckt fur, lärk och en mycket intressant produkt som kallas Kebony (läs mer om Kebony det HÄR).
Målningen är inte riktigt klar, men parasollerna är på plats och växterna (från Flyinge Plantshop) har kommit och håller på att planteras. 


 Åh, det ska bli så spännande att få se det klart. Då kommer fler bilder och en komplett växtlista.

Altanen ska stå färdig den 13:e juli då "Borrbydagen" går av stapeln. Jag kommer att finnas på plats i Borrby hela dagen och också hålla två föreläsningar om hur man designar en trädgård. Den första kl 10 och den andra kl 15. Camilla Bengtsson-Werelius från Hermanstorpsgården kommer också finnas på plats och prata om inredning.



Jag i Sydsvenskan

I går var Sydsvenskan hos mig och fotade och idag kan man läsa om mig och min granne Monica Svensson i Sydsvenskan. Kul!

Vilken dag vi hade igår. Det kom över 800 besökare till min trädgård och det är ju helt fantastiskt. Härliga, glada, positiva människor vandrade runt och fikade. Ibland sken solen, ibland var det bara mulet men tyvärr kommer det några rejäla skyfall och tom hagel. Idag skiner solen (GRRRRRR).

Alla komplimanger och "goa" samtal gjorde mig alldeles varm i hjärtat och jag kommer definitivt att öppna upp min trädgård fler gånger.

Stort tack till alla som kom till min trädgård!

Öppen trädgård

I morgon smäller det! I morgon är det Tusen Trädgårdar och jag hälsar alla hjärtligt välkomna till min trädgård 10-17. Du hittar mig HÄR på Tusen Trädgårdars hemsida. Barnen har bakat och bakat och jag har fixat och donat. Vi är redo!

Helt fantastiskt är att vi vår lilla by, Södra Sandby, har inte mindre än 9 privatpersoner sina trädgårdar öppna i morgon. Perfekt med så många samlade om man vi göra en utflykt. Bla har min vän och granne Anna, med bloggen Goda Stunder och Tokiga idéer sin superfina trädgård öppen.

Förutom i Sandby finns det fina trädgårdar i Torna Hällestad (se bilder från Helles Christensen Hjorts trädågrd HÄR) och i Dalby håller Karin Sjölin sin underbara trädgård öppen (se bilder HÄR).

VARMT VÄLKOMNA!

Gunillaberg

 Så kom jag hit till slut. Till Gunillaberg. Jag har i många år velat åka hit men vägen är lång till Bottnaryd, utanför Jönköping och tillfälle har inte givits. Men, så äntligen. Jag och maken tog på oss att köra yngste sonen och två kompisar till Dreamhack (enormt dataspelevent) i Jönköping och fick således några dagar att spendera på tu man hand.
 Gunillaberg är en herrgård mitt ute i ingenstans uppförd på 1600-talet. Tage Andersen köpte stället 2008 och har sedan förvandlat det till till något alldeles speciellt. Kombinationen av de gamla byggnaderna, landskapet, djuren och Tages uttrycksfulla installationer är urhäftig. Nu öser jag på med bilder. Hoppas du orkar följa med.


 Tage intar sitt morgonkaffe.



 Mäktig stenmur från 1700-talet.
  Det stora orangeriet som är så välplacerat i naturen.



Ser ni Tage?





En mycket dansk, god lunch.



Tack Gunillaberg för denna gången. Om du inte varit här, kan jag varmt rekommendera det. Det var en stor upplevelse.

Så här säger Tage själv och jag kan inte annat än att hålla med.
"– Gunillaberg är något man ska uppleva. Man kan inte bara titta snabbt, le och säga ”ja, okej”, utan man måste ta sig tid att uppleva stämningen och atmosfären. Hela platsen är skapt för upplevelser, så man måste våga känna in dem. Det är det viktigaste, tror jag."

En av de finaste trädgårdar jag sett

 I söndags kväll besökte jag en av de finaste trädgårdar jag sett. Ägarinnan heter Anette och det underbara huset och trädgården ligger strax utanför Lund. Jag varnar, det kommer många bilder i detta inlägget.
Ingången till trädgården består av två pergolor. Först en tunnel med gullregn och sen en med ett vitt blåregn. Kan det bli mer underbart? Om du tittar till höger i bilden ser du den glänsande mattan av hasselört. Ursnyggt!

Pergolan avslutas med ett litet vattenspel inneslutet av murgröna. Suck, så fint!
 Underbara skuggplanteringar med olika sorters hostor och bräken.
Anette har jobbat mycket med kontraster. Hur fint är det inte med körstörnets limegröna blad mot den röda hasseln.
En port av murgröna...
 Plymspirean bildar verkligen en fin fond till denna välkomponerade rabatt. Tänk så vackert det måste lysa i skymningen.
 Bilder från köksträdgården som också var rik på blommor. En sommarbuddleja omgärdad av pioner, nepeta, stäppsalvia, kryddor, vallmo och en massa annat fint
Underbar vallmo med lika underbara fröställningar.

 Ja, ni förstår kanske att jag var alldeles lyrisk efter att ha sett detta.

Tack Anette för att vi fick komma och njuta av ditt paradis!

Lena Olssons gröna oas

 Varje år åker vi på Nordvästra Skånes Trädgårdsrunda. Kärngänget är jag, mina föräldrar och min svärmor. I år följde också min brors fru med. Vi hade en underbar dag och besökte många fina trädgårdar. Först ut var keramiker Lena Olsson i Landskrona (Tack Arketektens Trädgård för tips!). Bakom denna vackra mur gömmer sig en fullständigt ljuvlig oas.
Trädgården är insmugen mellan två stora men vackra gamla tegelhus. Att här bor en kvinna med känsla för både färg och form är uppenbart. Jag älskar marktegel och detta i lite gula toner var ett av de finaste jag sett.
 Det lilla ginkoträdet har stått i sin kruka i 10 år. Lena beskär det föra att det inte ska bli förs stort och hålla en fin form. Så snyggt! Möjligtvis stjäl jag denna idé rakt av.
Trädgården rymmer en  inbjudande sitthörnan under en paviljong.
Trädgården rymde många snygga krukor av stål, designade och svetsade av Lena.
 Ja, det fanns mycket jag kunde tänka mig.....denna bänken till exempel.


Överallt syns Lenas fina keramik.
Den här lilla vasen där Lena inspirerats av hostornas blad blev jag kär i.
För att få höjd och utnyttja den lilla ytan på ett intressant sätt har Lena varvat att plantera växter i marken eller i krukor i olika höjder. 
 Rostiga krukor insmugna i grönskan. Otroligt snyggt!

Ja, detta är verkligen en riktig pärla och en trädgård behöver minsann inte var stor för att både mysig, inbjudande och intressant.

Klicka HÄR för att komma till Lenas hemsida.

Hakonegräs och luktärtor


Hakonegräset (Hakonechloa Macra) är en av mina absoluta favoriter. Kommer lite sent på våren men sen är det fint hela året. Jag har den gröna, ursprungsvarianten, som också är mest härdig. Det finns fler namnsorter, bl a 'Aureola' som är gulstrimmigt (ursnyggt). 

Hakonegräset är också ursnyggt i kruka.

Detta är faktiskt första gången jag har luktärtor. Snart hoppas jag att bambupinnarna är översållade med tjusiga 'Royal Maroon'.

Bergormrot - ny hos mig

Wow! Vilket underbart väder vi har. Idag firar vi nationaldagen med att vara hemma och dona i trädgården. I skrivande stund är barnen ute och rensar ogräs. Visst är det härligt när man äntligen kan ha lite nytta av dem:).
I våras åkte några smultronplantor till förmån för denna söta bergormrot (Bistorta affinis). Jag har två olika sorter (tror jag i alla fall). Den ena har jag fått av en granne (okänd sort) och den som jag kompletterade med heter 'Darjeeling Red'.

Bergromroten har ett mattbildande växtsätt och blir ca 20 cm hög. Den trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar bara de inte är för torra. Bergrormroten vill gärna ha mycket näring.

Bredvid är det glansmiskantus 'Ferner Osten' på väg upp.


Ha en riktigt fin nationaldag!

Kontraster


Det är viktigt med kontraster. Den, numera  limefärgade, japanska lönnen 'Orange Dream' lyser upp och kontrasterar fint mot bokhäcken, hasselörten, kloten och alunroten. Nu syns det inte så tydligt eftersom det fortfarande är litet, men lite längre in i bild har jag satt ett klot av vitvariegerad benved. Jag ångrar faktiskt att jag inte satte ett till. Kanske ett av ligusterkloten får flytta så småningom och lämna plats för ytterligare ett benvedsklot.

Här är det den rödbladiga japanska lönnen 'Margareth Bee' som kontrasterar fint mot hosta 'Gold Standard'.

Kontraster behöver ju inte bara vara färg. Det handlar också om olika bladformer, olika höjder och olika former på blommorna.


 Här syns kontrasterna inte så väl, men jag gillade bilderna. Det är hosta 'Halcyon' i förgrunden.

Almbacken trädgårdsdesign på Sofiero

Varför odlar jag kål i krukor? Jo, de ska användas till något speciellt. För vet ni vad? Jag (Almbacken Trädgårdsdesign) har fått den stora äran att bygga en idéträdgård till "Den Stora Trädgårdsfesten" på Sofiero Slott den 26-28 augusti. Hur trädgården ska se ut kan jag inte avslöja, men min förhoppning är att den ska ge konkreta tips på hur man kan skapa en skön trädgård på mycket liten yta, med plats för både umgänge, fina planteringar och en köksträdgård.

Mina duktiga sponsorer är:





Så här skriver man på Sofieros hemsida:



"I år firar den Stora Trädgårdsfesten 20 år som ett de populäraste trädgårdsevenemangen i södra Sverige! Här möter trädgårdsälskare, balkongfantaster och nyblivna trädgårdsägare de främsta trädgårdsexperterna och inspiratörerna. Idéträdgårdar visar allt från det galet spektakulära till det enkla och jordnära. Inspiration från de främsta trädgårdsprofilerna på Trädgårdsscenen varvas med stämningsfull musik i den färgsprakande slottsparken.
26-28 augusti 
I år blir Den Stora Trädgårdsfesten något alldeles extra. Inte nog med att Sofiero slott och slottsträdgård under hela året firar 150-årsjubileum – Den Stora Trädgårdsfesten firar dessutom 20 år och du är varmt välkommen på ett storslaget firande i slottsparken!
Låt dig inspireras av ett tjugotal unika och kreativa idéträdgårdar. Få gratis trädgårdsrådgivning och professionella tips till odlingen i din egen täppa, eller lär dig om hur du odlar ätbara växter på nya sätt. På den stora trädgårdsmässan kan du handla med dig allt som hör trädgården till. Inspireras av Micael Bindefelds storslagna festdukning i den sensommarvackra parken eller låt smaklökarna prova mat från trädgården komponerad av stjärnkockarna Marcus Nemrin och Rikard Nilsson."



Hejdå maj o välkommen juni!

Jag säger bara wow, vilken månad maj var. Inte nog med allt underbart som händer i egna trädgården. Jag har dessutom besökt andras fina trädgårdar, haft flera trevliga kundmöten frotterat mig på både Chelsea Flower Show och Malmö Garden Show. Vädret har varit fantastiskt (även om det hade behövt komma lite regn) och vi har redan hunnit äta många frukostar, luncher och middagar utomhus. Bättre än så blir det inte.

Istället för mina älskade stäppsalvior

Så här såg det ut hos mig för några år sedan. Stäppsalvia 'Mainacht' och 'Caradonna' tillsammans med daggkåpa och ulleterneller. Jag älskade det. Så fint var det några år när jorden var nybearbetad med mull. De två senaste åren har det dock inte sett ut sådär. Stäppsalviorna har blivit mindre och mindre och flera har dött under vintrarna. Jag har kompletterat och fjäskat för dem men till slut fick jag nog. Min teori är att det är för blött i marken på vintern. I våras grävde jag därför upp alla salvoior.
Istället för salviorna har jag nu planterat höstsilverax 'Brunette', blodormrot 'Speciosa' och kärleksört 'Matrona'. Det ser inte så jättespännande ut för tillfället och alla är senblommade. Till hösten kommer jag plantera in vita allium då det verkligen behövs något som lyser upp just nu. 



Nytt spännande samarbete!

Trädgård är inte bara gröna växter. Det är också marksten, trädäck, plank, staket osv, osv. Jag har inlett ett samarbete med PoG Woody Bygghandel där vi tillsammans hoppas öka intresset för trädgård och hur man själv kan skapa trevliga miljöer på ett enkelt och konkret sätt. PoG har allt material du behöver och jag är fylld av idéer.

I PoG's kundtidning 'GUSTAF'' kan du läsa hela artikeln om mig och en massa annat spännande. Nu ska jag inte vara fördomsfull, men jag måste erkänna att detta är första gången jag läser en "byggtidning" som jag tror tilltalar både mån och kvinnor. Tidningen är både snygg och trevlig. Bra jobbat PoG!

Klicka på tidningen för att läsa.


För övrigt har jag både varit på Chelsea Flower Show och Malmö Garden Show. Många bilder att visa och i morgon ska jag berätta om en annan kul sak.