När mossan nästan helt tagit över och blivit ett problem, som hos mina föräldrar, räcker det inte att endast gödsla med vanlig gräsmattegödsel, utan då rekommenderar jag att man använder Algomin Mossa.
"Med Algomin Mossa stärker och gödslar du gräsmattan samtidigt som du torkar ut mossan. Algomin Mossa är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring – inte ett gift – är den ofarlig för både barn och husdjur. Den missfärgar dessutom varken sten eller trä. Med Algomin Mossa hjälper du det naturliga kretsloppet på traven, och du får ett friskt och grönt gräs som konkurrerar ut mossan på naturlig väg!"
Den aktiva substansen mot mossa i Algomin Mossa är kväve. Kvävet täpper till porerna på mossan så att den torkar ut. Kvävet ökar också näringen i jorden, något mossan inte gillar. Algkalken i sin tur höjer PH-värdet och skapar en miljö mossan inte trivs i.
Till skillnad från andra mossmedel innehåller inte Algomin Mossa järnsulfat som är giftigt för mossan och gör att den blir svart. Järnsulfat har också en försurande effekt, något som mossan trivs i. Mossmedel baserade på järnsulfat tar alltså endast bort symptomen tillfälligt.
I och med att mossan är så utbredd i mina föräldrars gräsmatta, har jag också stödsått gräs i samband med att jag strödde ut Algomin Mossa. Jag har valt en gräsfröblandning speciellt anpassad för skugga på framsidan av huset där stora träd omringar gräsmattan. På trädgårdssidan har jag stödsått med en "vanlig" gräsfröblandning. Man stödsår direkt i mossan som bildar en bra miljö för gräsfröna att gro i. Vattna ofta och låt inte fröna torka ut.
För att strö ut både Algomin Mossa och gräsfröna använde jag Algomins suveräna spridare.
Om du har riktigt kraftiga angrepp av mossa, kan du behöver sprida ut en andra omgång av Algomin Mossa efter två månader. Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja! Du kan använda Algomin Mossa när som helst under vår och sommar.