Gunillaberg

 Så kom jag hit till slut. Till Gunillaberg. Jag har i många år velat åka hit men vägen är lång till Bottnaryd, utanför Jönköping och tillfälle har inte givits. Men, så äntligen. Jag och maken tog på oss att köra yngste sonen och två kompisar till Dreamhack (enormt dataspelevent) i Jönköping och fick således några dagar att spendera på tu man hand.
 Gunillaberg är en herrgård mitt ute i ingenstans uppförd på 1600-talet. Tage Andersen köpte stället 2008 och har sedan förvandlat det till till något alldeles speciellt. Kombinationen av de gamla byggnaderna, landskapet, djuren och Tages uttrycksfulla installationer är urhäftig. Nu öser jag på med bilder. Hoppas du orkar följa med.


 Tage intar sitt morgonkaffe.



 Mäktig stenmur från 1700-talet.
  Det stora orangeriet som är så välplacerat i naturen.



Ser ni Tage?





En mycket dansk, god lunch.



Tack Gunillaberg för denna gången. Om du inte varit här, kan jag varmt rekommendera det. Det var en stor upplevelse.

Så här säger Tage själv och jag kan inte annat än att hålla med.
"– Gunillaberg är något man ska uppleva. Man kan inte bara titta snabbt, le och säga ”ja, okej”, utan man måste ta sig tid att uppleva stämningen och atmosfären. Hela platsen är skapt för upplevelser, så man måste våga känna in dem. Det är det viktigaste, tror jag."

En av de finaste trädgårdar jag sett

 I söndags kväll besökte jag en av de finaste trädgårdar jag sett. Ägarinnan heter Anette och det underbara huset och trädgården ligger strax utanför Lund. Jag varnar, det kommer många bilder i detta inlägget.
Ingången till trädgården består av två pergolor. Först en tunnel med gullregn och sen en med ett vitt blåregn. Kan det bli mer underbart? Om du tittar till höger i bilden ser du den glänsande mattan av hasselört. Ursnyggt!

Pergolan avslutas med ett litet vattenspel inneslutet av murgröna. Suck, så fint!
 Underbara skuggplanteringar med olika sorters hostor och bräken.
Anette har jobbat mycket med kontraster. Hur fint är det inte med körstörnets limegröna blad mot den röda hasseln.
En port av murgröna...
 Plymspirean bildar verkligen en fin fond till denna välkomponerade rabatt. Tänk så vackert det måste lysa i skymningen.
 Bilder från köksträdgården som också var rik på blommor. En sommarbuddleja omgärdad av pioner, nepeta, stäppsalvia, kryddor, vallmo och en massa annat fint
Underbar vallmo med lika underbara fröställningar.

 Ja, ni förstår kanske att jag var alldeles lyrisk efter att ha sett detta.

Tack Anette för att vi fick komma och njuta av ditt paradis!

Lena Olssons gröna oas

 Varje år åker vi på Nordvästra Skånes Trädgårdsrunda. Kärngänget är jag, mina föräldrar och min svärmor. I år följde också min brors fru med. Vi hade en underbar dag och besökte många fina trädgårdar. Först ut var keramiker Lena Olsson i Landskrona (Tack Arketektens Trädgård för tips!). Bakom denna vackra mur gömmer sig en fullständigt ljuvlig oas.
Trädgården är insmugen mellan två stora men vackra gamla tegelhus. Att här bor en kvinna med känsla för både färg och form är uppenbart. Jag älskar marktegel och detta i lite gula toner var ett av de finaste jag sett.
 Det lilla ginkoträdet har stått i sin kruka i 10 år. Lena beskär det föra att det inte ska bli förs stort och hålla en fin form. Så snyggt! Möjligtvis stjäl jag denna idé rakt av.
Trädgården rymmer en  inbjudande sitthörnan under en paviljong.
Trädgården rymde många snygga krukor av stål, designade och svetsade av Lena.
 Ja, det fanns mycket jag kunde tänka mig.....denna bänken till exempel.


Överallt syns Lenas fina keramik.
Den här lilla vasen där Lena inspirerats av hostornas blad blev jag kär i.
För att få höjd och utnyttja den lilla ytan på ett intressant sätt har Lena varvat att plantera växter i marken eller i krukor i olika höjder. 
 Rostiga krukor insmugna i grönskan. Otroligt snyggt!

Ja, detta är verkligen en riktig pärla och en trädgård behöver minsann inte var stor för att både mysig, inbjudande och intressant.

Klicka HÄR för att komma till Lenas hemsida.

Hakonegräs och luktärtor


Hakonegräset (Hakonechloa Macra) är en av mina absoluta favoriter. Kommer lite sent på våren men sen är det fint hela året. Jag har den gröna, ursprungsvarianten, som också är mest härdig. Det finns fler namnsorter, bl a 'Aureola' som är gulstrimmigt (ursnyggt). 

Hakonegräset är också ursnyggt i kruka.

Detta är faktiskt första gången jag har luktärtor. Snart hoppas jag att bambupinnarna är översållade med tjusiga 'Royal Maroon'.

Bergormrot - ny hos mig

Wow! Vilket underbart väder vi har. Idag firar vi nationaldagen med att vara hemma och dona i trädgården. I skrivande stund är barnen ute och rensar ogräs. Visst är det härligt när man äntligen kan ha lite nytta av dem:).
I våras åkte några smultronplantor till förmån för denna söta bergormrot (Bistorta affinis). Jag har två olika sorter (tror jag i alla fall). Den ena har jag fått av en granne (okänd sort) och den som jag kompletterade med heter 'Darjeeling Red'.

Bergromroten har ett mattbildande växtsätt och blir ca 20 cm hög. Den trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar bara de inte är för torra. Bergrormroten vill gärna ha mycket näring.

Bredvid är det glansmiskantus 'Ferner Osten' på väg upp.


Ha en riktigt fin nationaldag!

Kontraster


Det är viktigt med kontraster. Den, numera  limefärgade, japanska lönnen 'Orange Dream' lyser upp och kontrasterar fint mot bokhäcken, hasselörten, kloten och alunroten. Nu syns det inte så tydligt eftersom det fortfarande är litet, men lite längre in i bild har jag satt ett klot av vitvariegerad benved. Jag ångrar faktiskt att jag inte satte ett till. Kanske ett av ligusterkloten får flytta så småningom och lämna plats för ytterligare ett benvedsklot.

Här är det den rödbladiga japanska lönnen 'Margareth Bee' som kontrasterar fint mot hosta 'Gold Standard'.

Kontraster behöver ju inte bara vara färg. Det handlar också om olika bladformer, olika höjder och olika former på blommorna.


 Här syns kontrasterna inte så väl, men jag gillade bilderna. Det är hosta 'Halcyon' i förgrunden.

Almbacken trädgårdsdesign på Sofiero

Varför odlar jag kål i krukor? Jo, de ska användas till något speciellt. För vet ni vad? Jag (Almbacken Trädgårdsdesign) har fått den stora äran att bygga en idéträdgård till "Den Stora Trädgårdsfesten" på Sofiero Slott den 26-28 augusti. Hur trädgården ska se ut kan jag inte avslöja, men min förhoppning är att den ska ge konkreta tips på hur man kan skapa en skön trädgård på mycket liten yta, med plats för både umgänge, fina planteringar och en köksträdgård.

Mina duktiga sponsorer är:





Så här skriver man på Sofieros hemsida:



"I år firar den Stora Trädgårdsfesten 20 år som ett de populäraste trädgårdsevenemangen i södra Sverige! Här möter trädgårdsälskare, balkongfantaster och nyblivna trädgårdsägare de främsta trädgårdsexperterna och inspiratörerna. Idéträdgårdar visar allt från det galet spektakulära till det enkla och jordnära. Inspiration från de främsta trädgårdsprofilerna på Trädgårdsscenen varvas med stämningsfull musik i den färgsprakande slottsparken.
26-28 augusti 
I år blir Den Stora Trädgårdsfesten något alldeles extra. Inte nog med att Sofiero slott och slottsträdgård under hela året firar 150-årsjubileum – Den Stora Trädgårdsfesten firar dessutom 20 år och du är varmt välkommen på ett storslaget firande i slottsparken!
Låt dig inspireras av ett tjugotal unika och kreativa idéträdgårdar. Få gratis trädgårdsrådgivning och professionella tips till odlingen i din egen täppa, eller lär dig om hur du odlar ätbara växter på nya sätt. På den stora trädgårdsmässan kan du handla med dig allt som hör trädgården till. Inspireras av Micael Bindefelds storslagna festdukning i den sensommarvackra parken eller låt smaklökarna prova mat från trädgården komponerad av stjärnkockarna Marcus Nemrin och Rikard Nilsson."



Hejdå maj o välkommen juni!

Jag säger bara wow, vilken månad maj var. Inte nog med allt underbart som händer i egna trädgården. Jag har dessutom besökt andras fina trädgårdar, haft flera trevliga kundmöten frotterat mig på både Chelsea Flower Show och Malmö Garden Show. Vädret har varit fantastiskt (även om det hade behövt komma lite regn) och vi har redan hunnit äta många frukostar, luncher och middagar utomhus. Bättre än så blir det inte.