Arbetet med gångarna går vidare

Nu börjar gångarna ta form och jag tycker att killarna som lägger stenarna gör ett riktigt bra jobb. På måndag kommer dom tillbaka och slutför. Gräsmattan kantas av storgatsten men i gångarna valde vi att lägga smågatsten. Nu skriker rabatten efter växter och jag tror att jag måste ut och plantera lite i helgen.

Jag är så fokuserad på de nya gångarna att jag nästan glömmer bort magnolian som bara blir vackrare för varje dag. I helgen kommer ett inlägg tillägnad underverket.


Ullungrönnen grönskar

Jag är så glad för min ullungrönn som vi satte i höstas. Redan nu slår den ut och den ser verkligen lite exotisk ut.

Men vad håller vädergudarna på med då? Först lockar dom med sol och sommarvärme men allteftersom vi närmar oss de efterlängtade solarna så dyker temperaturen och verkligheten blir regning och kylslagen. Usch! Jag vet att regnet gör gott och visst är det vackert uten när det ha regnat men nu är det faktiskt dags för lite skön vårvärme för oss människor.



Grävt för gångar

Jag vill minnas att jag för en tid sedan beskrev vårens projekt som innebar att vi skulle koncentrera oss på området kring trädgårdsingången. Ja, nu har det hänt igen......projektet har vuxit....Tanken var från början att vi (läs maken) skulle lägga stengångarna själv men vi bestämde oss faktiskt för att ta hjälp av en stensättare istället. Grävningen sparade vi dock in på och gjorde själva (läs maken och en av sönerna). Själv ägnade jag mig åt att tycka och tänka samt att plantera den lilla japanska lönnen. Till mitt försvar måste jag tillägga att jag har blivit dunderförkyld och någon måste ju dessutom stå för markservicen.

Nu ser man också tydligt formen på gräsmattan som ju är nästan helt rund. Gräset som skymtar på sidorna av bersån ska så småningom ersättas av annat trevligt, riktigt vad har jag inte bestämt ännu.

Ser ni förresten att spireakloten har blivit gröna - jippi! Magnolian som är också på gång att slå ut men tyvärr fick knopparna sig en rejäl "smäll" när det var så kallt och är inte alls så stora som de brukar.

 


Före- och efterbilder på tujahäcken

Så här såg det ut för ganska exakt ett år sedan. Vi hade dragit upp den risiga "blandhäcken" och förberett för......

 .......tujorna som vi beställt i storleken 180 cm. Gissa om vi blev överraskade när monsterthujorna på 2,5 m anlände. Inga problem såklart:) Tyvärr tog jag ingen bild på dem nu i vår men oj vad de hade vuxit.

 I helgen åkte stora häcksaxen fram och nu har vi efter endast ett år en färdig tät häck. Nästan för bra för att vara sant......Stödet vågar vi inte ta bort riktigt än. Notera också högen med smågatstenar som vi fick av kära vänner. Vilken gåva!!!

Klätterhortensia på "G" och stilla vårregn

Klätterhortensia är helt klart en av mina favoriter. Den klarar de flesta lägen, är vacker året om och slår ut tidigt på våren - vad mer kan man begära? Jag har några klätterhortensior i krukor och de verkar trivas. En annan favorit i kruka är kärleksörten som redan nu är helt underbar, tycker jag.

Förvisso har det varit en riktigt gråmulen dag och regnat har det gjort hela dagen, men det har varit (och är) ett riktigt VÅRREGN. Ett sånt där trevligt regn som strilar lite fint och man riktigt känner hur gott det gör alla växter. Dessutom märks det att mildare luft är på gång.



Denna lilla pippi fick jag av min moster i påskpresent. Visst är den underbar?

Acer palmatum Margaret Bee

God fortsättning på påsken! Vi har haft intensiva påskdagar med mycket umgänge. Supertrevligt! I går besökte vi goda vänner i Åhus. Då passade vi också på att åka på konstrunda.......och liten trädgårdsrunda.....Jag menar, varför inte passa på att besöka Ulriksdals trädgård i Kivik när vi ändå var i krokarna? Förutom att vara en väldigt charmig och vacker plantskola så råkar julrosor och japanska lönnar vara deras specialitet. Perfekt eftersom jag fått för mig att plantera en japansk lönn i den nya rabatten framför bambubersån.

Nu är jag således lycklig innehavare av en Acer palmatum "Margaret Bee". Enligt "boken" ska den ha ett upprätt växtsätt och stora mörkvioletta blad. Precis som jag vill ha den då den kommer att stå med pilen och bambu i bakgrunden och jag inte vill att det ska bli för "rörigt", något som jag är rädd för att det hade blivit om även lönnen hade haft småflikiga blad.






Kurs i beskärning av träd och buskar

Idag har jag minsann gått något så matnyttigt som en kurs i beskärning av träd och buskar. Kursen anordnades av Flädie Plantskola (som nu bytt ägare och heter Trädgårdsbutiken Flädie). Kursen var dock i de gamla ägarnas regi och jag tyckte att den var superbra. Fyra intensiva timmar med både teori och praktik. Det snurrade allt lite i huvudet efteråt och frågorna är fortfarande många men lite mer vet jag allt.

Flädie Plantskola har som sagt bytt ägare och heter numera Trädårdsbutiken Flädie och drivs av två före detta anställda och kända ansikten från Lödde Plantskola, superduktiga Gitte och Johanna. Tyvärr glömde jag kameran idag så jag kan inte visa några bilder men det ser mycket lovande ut och absolut värt ett besök. Miljön är verkligen urtrevlig.

Helgens trädgårdsarbete har annars bestått av bortforslande av jord och grässvål till tippen. Oerhört skönt att bli av med "högen"........som snart är en ny "hög".....

Bild lånad från Trädgårdsbutiken i Flädies hemsida