Oktober

månadsbild-oktober-almbacken.jpg

Oktober. Jag har fått en “ny” trädgård och vi har påbörjat bygget av vårt växthus. Ullungrönnen har aldrig varit så lysande röd och scharlakanseken levererade verkligen sin första höst hos oss.

Jag är glad att jag hann plantera alla perenner och idegransklot i god tid och jag kan inte låta bli att längta efter att alla lökar jag petat i jorden ska titta upp. Jag har inte hunnit med all lökplantering, men till helgen hoppas jag bli helt klar.

Nu väntar november och det är en fin månad tycker jag. Det kommer bli del arbete i trädgården med att ställa i ordning inför vintern, men när lökarna väl är i jorden kan jag mer ta det som det kommer.

Valpgos

Peggy-norfolkterrier-valp.jpg

Får jag presentera lilla helt underbara Peggy. Peggy är en liten Norfolkterrier som flyttar hem till mina föräldrar om lite mindre än tre veckor.

Peggys uppfödare heter Karin Gabrielsson (Kennel Gabnor).

Norfolkterrier.jpg

I mina ögon finns det inget bättre än hundvalpar så jag var verkligen i sjunde himmeln. Vår flickor är Norwichterriers och lilla Peggy är som sagt en Norfolkterrier. Det är i princip samma ras, med skillnaden att Nowichterriers har uppåtstående öron medan Norfolkterriers öron är hängande.

norfolkterrier-valp.jpg

Här sussas det. Peggy med sina två bröder.

Fjällbacka.jpg

Föräldrarna och jag passade på att göra en liten minisemester och övernattade i vackra Fjällbacka. Om man inte tycker om folk kan jag lova att detta är rätta tiden på året att besöka både Fjällbacka och Smögen som vi lunchade i på hemvägen. Det var i princip folktomt. Både härligt, men nästan lite kusligt med alla hus som står tomma.

Vacker höstdag

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Bilder tagna för några dagar sedan. Oj, vad helgerna går fort. Jag hann i alla fall få ner några av de hundratals lökar jag har kvar att plantera. Nåväl, än finns det tid och varmare väder är på gång.

hortensia-limelight.jpg

Hortensia ‘Limelight’ är så vacker mot den mörkt gröna thujahäcken.

21-17.jpg

Idag inleds höstlovet. Jag är så glad att man har infört det lovet. Jag minns hur tung hösten var när jag gick i skolan och vi inte hade en enda ledig dag fram till jul. Jo, ibland hade vi en studiedag. Vissa år har vi åkt iväg på höstlovet, men i år stannar vi hemma. Det blir bra det med.

Ha en fin start på veckan!

Gjuta grund till växthus

platta-växthus.jpg

Igår var det dags att gjuta plattan till växthuset. Eftersom det är smalt och trångt i våra gränder fick det ske med en stor kranbil.

platta-växthus.jpg

Vi kommer inte lägga in något värmegolv i växthuset även om vi gör det isolerat. Växter mår inte så bra av att få värme underifrån, utan vi får värma upp växthuset på annat sätt.

platta-växthus.jpg
platta-växthus.jpg

Nu har vi en platta, vilket känns jätteskönt. Min far och min käre make har bestämt sig för att bygga växthuset själva. Det kommer bli hur bra som helst, men kan nog ta lite tid…

Ha en riktigt skön fredag!

Höst i krukorna

ljung-krukor.jpg

Vildpelargon ‘Australe’, oxalis och muehlenbeckia har kompletterats med mörk alunrot, pennisetum ‘Rubrum’ och ljung. Vips så blev det ett höstarrangemang.

krukor.jpg

Nu undrar jag hur jag ska göra med mina pelargoner i år. Har några stycken. Min plan var att växthuset skulle stå klart och därmed var vinterförvaringen “kirrad”. Jag får väl röja lite i förrådet.

krukor-oxalis.jpg

Ha en fin start på veckan!

Lövräfsning och lökrea

norwichterrier.jpg

Ännu en strålande höstdag. Magnolian tappar raskt alla löven och de är både många, stora och lite läderartade. Löv gör gott i rabatterna, men när det gäller magnoliabladen brukar jag faktiskt inte låta alla ligga kvar. De tar en evighet att förmultna och blir som en tjock våt kaka.

21-3.jpg

Dagens trädgårdsarbete bestod av lite lövräfsning och tömning av krukor. Hur härligt som helst. Eftersom jag fått nys om att Plantagen nu säljer ut sina lökar till 50% och barrväxter till 70% var jag bara tvungen att ta en tur dit. Det gick som det gick…jag gick fullständigt “bananas”. Jag som nästan var färdig med min lökplantering har nu hur mycket som helst att plantera.

Bland barrväxterna var det väldigt utplockat, men några snyggingar kom jag hem med.

21-18.jpg

Käre maken har jobbat med grunden till växthuset. Eftersom vår växthus är en träkonstruktion krävs lite speciallösningar för att det ska bli tillräckligt stabilt. Tanken är att det ska gjutas i veckan som kommer.

Grunden till växthuset utsatt

växthusgrund.jpg

Dimhöljd, men ljummen, morgon. Vi har haft sommar så länge att det känns lite overkligt när man inser att det faktiskt är mitten av oktober. Idag har ullungrönnen tappat många blad och magnolian likaså.

växthusgrund-4.jpg

Växthusbygget kommer definitivt att ta sin lilla tid, men vi är glada att grunden i alla fall är på gång. Idag har killarna från NiLi bygg varit här och satt ut L-elementen och lagt ut grundisoleringen.

växthusgrund-3.jpg

Växthuset är ritat efter platsens förutsättningar och kommer bli 19 kvadratmeter stort invändigt. Där tänker jag mig få plats med sköna sittmöbler och såklart, en massa växter. Jag vet att det låter helt uridiotisk och det lär inte bli aktuellt i år, men i går kväll googlade jag på adventstjärnor till växthuset.

Ullungrönn och glansmiskantus

Ullungrönn-miskantus-ferner-osten.jpg

Häromdagen när jag satt inne på mitt kontor och tittade ut var det just denna vyn jag såg. Solens strålar som träffar miskantus ‘Ferner Osten och ullungrönnen (Sorbus Ulleungensis ‘Dodong’). Jag var givetvis tvungen att kasta mig ut med kameran.

Ullungrönn-Sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ser ni också hur blodormroten (Bistorta Amplexicaulis ‘Speciosa’) fortfarande blommar allt vad den kan. Den har blommat oavbrutet sen juli månad nu. Det kallar jag en superperenn.

Ullungrönn-glansmiskantus-ferner-osten.jpg

Miscantus ‘Ferner Osten’ flyttades tidigare i höst från en plats där vi nu utvidgar en gång till växthuset. Det gör sig riktigt bra på sin nya plats.

Ullungrönn-sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ullungrönnen igen. Årets höstfärg är makalöst vacker. Jag har hört att trädens höstfärger blir extra starka efter en varm och solig sommar. Det stämmer väldigt väl på just vår rönn.

Ha en fin onsdag!

Växthusbygge - just nu

15 oktober-15.jpg

Så här ser det ut när man står vid boden och tittar bort mot det blivande växthuset. Vi kommer att göra växthuset isolerat och därmed kommer vi att gjuta en platta. Marken är förberedd och hoppas att de kommer och sätter ut grunden på torsdag för att sen gjuta.

15 oktober-16.jpg

När vi blickar ut över trädgården från huset ser vi inte att det är ett stort hål i häcken till höger bakom magnolian.

Ha en fin tisdag!

Natursingel

cortenstål-hakonegräs.jpg

Ännu en helt underbar helg och det går framåt i trädgården. Nu har även singeln kommit på plats och marknivån är den rätta.

Niclas från Niclas Bengtsson Åkeri AB har också varit här och knackat lite smågatsten. Gången mot uteplatsen vid eken är klar, men vi väntar med resterande stensättning tills vi har gjutit grunden till växthuset.

Natursingel.jpg

Singel är såkallad natursingel i fraktionen 4-8 mm. Vi har valt denna mindre fraktion eftersom vi vill att stenen ska packas hårt och vara trevlig att gå på.

Scharlakansek-cortenstål-hakonegräs
Hakonegräs-cortenstål.jpg

Jag har också passat på att plantera lite lökväxter. I ellipsen har jag satt tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ och Allium ‘Purple Sensation’. Det är en fröjd att plantera lök i ny fin jord där perennerna inte har hunnit växa till sig än.

15 oktober-5.jpg

I veckan hoppas vi att vi ska komma igång att gjuta grunden till växthuset. Spännande!

Ha en riktigt fin start på veckan!

Ullungrönn -Sorbus Ulleungensis 'Dodong'

ullungrönn-4.jpg

Om du nu inte har plast med en scharlakansek i din trädgård så kanske du kan klämma in en ullungrönn (Sorbus ulleungensis ‘Dodong’) i alla fall. Ullungrönnen får lite olika höstfärger år från år. Ibland är den mer orange, men i år är den lysande röd.

ullungrönn 2-4.jpg
ullungrönn 2-2.jpg
ullungrönn.jpg

Med dessa bilder önskar jag dig en riktigt skön helg.

Scharlakanseken

10-5.jpg

Jag kan inte låta bli att fotografera min nya älskling, Scharlakanseken (Quercus Coccinea). Nu gör den verkligen skäl för sitt namn och är lysande röd. Jag säger det igen, har du plats för en ek i din trädgård så tveka inte! Mitt fina exemplar kommer från Stångby Plantskola.

Bladen är makalöst vackra, både på håll och i närbild.

10-3.jpg

Dagens bilder tog jag runt kl 9 i morse.

10-8.jpg
Scharlakansek.jpg
10.jpg

Alltså, vilka dagar vi har va? Känner mig lyckligt lottad att jag, trots att jag suttit vid ritbordet hela dagen, kan luncha och ta mina pauser i trädgården.

Höstfint

ljung-krukor.jpg

Sommarblommorna har åkt i komposten och gett plats åt vacker ljung och ett bronsfärgat carex.

ljung-krukor.jpg
japanks-lönn-margaret-bee.jpg

De japanska lönnarna är som allra vackrast på hösten när blade fullkomligt sprakar.

Idag är det full fart vid skrivbordet på förmiddagen och i eftermiddag åker jag iväg på en rådgivning. Så tacksam för det fina vädret vi har.

Ha en fin tisdag!

Nyplanterat

Almbacken-tradgardsdesign-hakonegräs-cortenkant-cortenplåt-cortenstål.jpg

Wow! Vilken helg vi hade. Jag kunde inte önskat mig bättre planteringsväder. Jag och maken drog igång i fredagskväll med att ställa den stora ellipsen i cortenstål på plats. Jag har låtit en smed (Staffanstorps Industritekniska i Löberöd) tillverka den i 3 mm cortenplåt. Perfekt utfört! Kanten är 35 cm hög, men kommer endast sticka upp 20 cm när markarbetet är klart.

När jag planerat växterna i den “nya” delen har jag varit noga med att planteringen ska vara ganska låg, med en väl sammanhållen färgskala. Jag låter också växterna återkomma på flera ställen.

haonegräs-cortenstål-cortenkant-hakonechloa-makra.jpg

Jag älskar hakonegräs och istället för att fylla ellipsen med vatten har jag valt att plantera ett hav av hakonegräs (Hakonechloa Macra) som kommer bölja i vinden.

Almbacken-tradgardsdesign-idegransklot-scharlakanse-orange-dream-waldsteinia.jpg

Runt de nyplanterade idegranskloten har jag valt att sätta Gullgröna (Waldsteinia terenata) som snabbt bildar en tät matta samt trivs i både sol och skugga. I denna plantering finner du också julrosor (Hellebourus) och bergormrot ‘Darjeeling Red’ (Bistorta Affinis ‘Darjeeling Red’). Sedan tidigare fanns alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’), hasselört och ett ligusterklot.

Almbacken-tradgardsdesign-kärleksört-matrona-japansk-lönn.jpg

De syns knappt, men mellan alunroten och kärleksörten har jag planterat stjärnflocka ‘Rubra’ (Astrantia major ‘Rubra’). Vi får se hur det går med den dock. Tidigare plantor har ätits upp av sniglar. Men, skam den som ger sig. Stjärnflockan ska få en 2:a chans i min trädgård.

stjarnflocka-rubra.jpg

Stjärnflocka ‘Rubra’ tillsammans med alunrot ‘Palace Purple’.

Almbcken-tradgardsdesign-cortenstål.jpg

Det syns inte så bra, men här har jag platnerat hosta ‘Francee’, vit skogsaster (Eurybia divaricata), bergormrot (Bistorta affinis 'Darjeeling red'), blekgul sockblomma (Epimedium x versicolor) och grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibbaldiopsis tridentata 'Nuuk').

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I blickfånget har syrenhortensia ‘Limelight’ skiftat färg från vit till rosa. Den rosa färgen plockas upp i alunroten, sockblommornas höstfärg, schkarlakanseken och kärleksörten som inte syns i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-cortenkant.jpg

Jag har också passat på att peta ner en hel del lökar i de nya planteringarna. Jag avskyr att plantera lökar, men i den nya fina jorden är det faktiskt helt ok.

Nu väntar jag på att markarbetet ska bli klart och att plattan ska gjutas till växthuset.

Hoppas ni hänger med:)

Plantering av idegransklot

Taxus-baccata-idegransklot-almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Igår började jag planteringen av de större bäddarna. Jag började med att placera ut de fem idegranskloten (Taxus Baccata) som kommer från Stångby Plantskola. Jag väljer att plantera idegransklot istället för buxbomsklot på grund av buxbomssjukan eller, som det egentligen heter, buxbomssot (Cylindrocladium buxicola).

I en plantering börjar jag alltid att sätta ut träden, därefter buskarna (idegranskloten i detta fallet) och till sist perennerna. Än så länge har jag endast flyttat några julrosor från ett annat ställe i trädgården. Jag hoppas kunna plantera fler perenner till helgen. Måste bara bestämma mig för vilka först (hahaha).

Usch, vilket tråkväder det är idag. Regn och blåst. Ingen trevlig kombination. Hoppas det mojnar till eftermiddagen då jag ska träffa kunder.

Scharlakanseken och nya planteringsbäddar

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Hemma igen efter en helg i Stockholm med härligt umgänge. Det är alltid lika underbart att träffa kära goa vänner.

Det händer grejor i trädgården på bara några dagar. Scharlakanseken (Quercus Coccinea) har tex blivit ännu rödare och är helt makalöst vacker.

scharlakansek.jpg

Några solstrålar på den och den kommer fullständigt glöda.

eken.jpg
eken-4.jpg
eken-5.jpg

Medan jag har roat mig i Stockholm, har min käre make förberett de nu bredare bäddarna för plantering. En riktigt härlig känsla. Nu håller jag tummarna för en mild och fin oktober.

Ha en fin start på veckan!