Solig dag i december
/Jag är så glad för dessa lite kallare dagar med hög luft. Idag bryter jag ledigheten och åker och mäter upp ett nytt projekt vid kusten. Så spännande!
Glansmiskantus ‘Ferner Osten’ står spikrak vintern igenom.
Jag är så glad för dessa lite kallare dagar med hög luft. Idag bryter jag ledigheten och åker och mäter upp ett nytt projekt vid kusten. Så spännande!
Glansmiskantus ‘Ferner Osten’ står spikrak vintern igenom.
Mitt i allt julstökande och firande har jag alldeles glömt bort månadsbilden. Här kommer den nu, något försenad. Jag brukar ta bilden runt den 15:e varje månad, men nu blev det alltså den 28:e.
Just idag visade trädgården från sin allra bästa “vintersida”. En frostnupen vinterträdgård är bland det vackraste jag vet. Frosten accentuerar formerna och trädgården får ett skimmer över sig.
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Att duka fint är nästan lika viktigt för mig som maten och en juldukning behöver ju inte alls gå i rött. Årets juldukning gick i dovt marinblått (nästan svart), brunt, mässing och grönt. De danska jultallrikarna från Konglig Dansk kontrasterar fint mot rustika ‘Ruska’ från Arabia.
Glasen är Ruben av Signe Persson-Melin från Boda.
Nyaste fyndet från Erikshjälpen är Karljohansvampen från Boda av Monica Backström.
Den fina linneduken fick jag i födelsedagspresent och är ett samarbete mellan Sandberg tapeter och Ellos.
De höga mässingsljusstakarna kommer från mina svärföräldrar, medan den härligt runda också är en födelsedagspresent (kommer från Klong).
I bakgrunden syns en ytterligare en present, de härligt gröna vasen ‘Urna’ av Carina Seth-Andersson från Marimekko.
Dan före dopparedan. Här julstökar vi för fullt och lugnet har inte riktigt lagt sig än. Någon kokar kola (sonen), någon dukar inför morgondagen (jag) och någon rimmar på julklappar (maken). Vi firar julafton hemma med vår stora familj. Jag ser fram emot en ledighet med mycket samvaro, god mat och inte minst att bara vara.
Plötsligt händer det. Mitt på vägen låg en stor tallgren. Jag ställde mig genast på bromsen och maken fick gå ut och hiva in grenen i bilen. Nu är “skatten” på plats ovan bordet i orangeriet. Jag är nöjd, mycket nöjd.
Jag fixar med julmaten. Sådant jag tycker är roligt som tex lägga in sillar, baka kakor och göra marmelad.
Fika med kära vänner, galet god mjuk pepparkaka och julmusik ökar på julstämningen.
Här kommer receptet på kakan:
150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
150 gram fet filmjölk eller gräddfil
180 gram lingonsylt
(Jag tillsätter en nypa salt också. Tycker kakan blir ännu godare då)
1. Smörj en form som rymmer ca 2 liter.
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
3. Smält smöret och ställ det åt sidan.
4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
6. Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk och lingonsylt, vänd försiktigt tills allt är blandat.
7. Blanda till sist i det smält smöret.
8. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 25-30 minuter.
Jag får fortfarande nypa mig i armen när jag ser vårt glashus eller orangeri. Där tar jag emot mina kunder och där njuter vi av frukostar, luncher och middagar. I går kväll huserade Ylva med vännen Alva där hela kvällen med massor av tända ljus, musik, te i stora baljor och pepparkakor.
Idag blir det jobb på förmiddagen, sen checkar jag ut och åker in till stan och lunchar med mina “trädgårdstjejer”. Ska bli så mysigt.
Äntligen kom solen och med den, lusten att fotografera. Visst är den vita skogsasterns fröställningar fina?
Idag är det skolavslutning för vår “lilltjej” som går 2:a året i gymnasiet. Ett välbehövligt jullov väntar. I går hade jag överlämning av två projekt och idag ska jag visa de första skisserna till ett annat projekt. Spännande! Jag ser också fram emot lite julledighet.
Ser ni hur solen strålar får barken på kopparlönnen att glöda?
Här och var tittar krokusarna upp. Jättetrevligt, men nu får de allt hejda sig. Än är det inte vår.
“Komsi”, “komsi” solen! Sol och en frostnupen trädgård är mitt önskeväder för julen. Det ser inte ut som det blir så, men jag är glad att jag tog med mig kameran ut härom veckan när hela trädgården gnistrade i decembersolen.
Sista veckan innan jul. Jag kan knappt tro att vi redan är där. Jag har två projekt som ska lämnas över och ett tredje där vi ska titta på den första skissen. Spännande. I familjen har vi dessutom tre födelsedagar att fira och så ska julmaten inhandlas. Jag har inhandlat de flesta julklapparna och är faktiskt inte det minsta stressad, utan känner att jag har koll på läget. Så skönt.
Trädgårdsmöblerna stå ute. Vi brukar sätta in dem i garaget på vintern, men eftersom det är fullt av rester från bygget så får de stå ute. Jag tycker det ser trevligt ut när de står ute året om, men tyvärr far de lite illa.
(Vaxthus, orangeri, glashus, idegransklot, kopparlönn, hakonegräs, kärleksört ‘Matrona’)
Redan 3:e advent. December flyger iväg. Vill stanna tiden. Adventstid är så mysigt. Jag pyntar mest med levande ljus och julens blommor. Är tokigt i amaryllisar och denna spindelamaryllis som jag fick av min svägerska är bara så läcker.
Idag vräker regnet ner. Jag bakar mjuk pepparkaka medan maken är på tippen. Hoppas regnande lugnar sig lite eftersom vi planerat att hugga gran idag.
Visst är den vacker, amaryllis ‘Picotee’-
(Växthus, glashus, orangeri, havehus, jul, amaryllis, almbacken trädgårdsdesign)
Först en rolig fest och sen en rejäl förkylning. Därav ett litet blogguppehåll. Sen är det bara så att när regnet vräker ner och vinden viner runt knutarna blir i alla fall jag inte så värst inspirerad att fota. Idag myste jag lite i orangeriet innan jag satte igång med pågående ritprojekt.
De fina ljusstakarna fick jag i födelsedagspresent av barnen. Tycker de är så himla fina.
Mossa och då allra helst kuddmossa, är en favorit i mina vinterarrangemang. Den trivs bäst utomhus, men klarar sig fint i orangeriet också. När de blir torra sprayar jag dem med vatten.
Jag älskar en frostnupen vinterträdgård. Ljuset, formerna och färgerna. Trädgården skimrar. Så här får det gärna vara hela december, men med tanke på var vi bor så lär det inte bli så.
Hakonegräset är vackert även på vintern. Det håller formen och färgen är vacker även nu.
Visst är den vacker så här års också, den vita skogsastern.
(Växthus, orangeri, glashus, havehus, advent)
Jag är svag för de aprikosfärgade amaryllisarna, det medges. Jag kunde inte låta bli att köpa ett fång till. De passar extra bra i glashuset med de bronsfärgade bokhäckarna utanför.
Tips för att snittamaryllisar ska stå länge och inte vika sig:
Tricket handlar om luft. Amaryllisen har en lång och ihålig stjälk som har svårt att dra upp vatten då den är fylld med luft. Vad man ska gör är att släppa ut luften. För detta behöver du en nål.
Ta nålen och stick ett hål längst upp i stjälken under blomman. Då släpps luften ut och vatten kan komma in. Sätt sen blomman i vatten. När vattnet börjar dras upp i stjälken och luften åker ut kan man höra det pipa.
(Växthus, Orangeri, Glashus, Amaryllis, aprikosfärgad amaryllis)
Adventsyran och festligheter fick mig alldeles att glömma publicera månadscollaget för november. Tack november! Trots korta dagar, endast 13 soltimmar (i Lund) och mängder med regn, gillar jag dig. Jag gillar färgerna, lugnet, dimman och att längta till advent.
Nu är det proppen ur för adventspynt och jag har gått loss i orangeriet. Där har jag planterat vita hyacinter och julrosor. Mossa, mjuken och ursnygga små granatäpplen passar fin till. Inte i bild, men jag har också amaryllisar som står hur länge som helst i detta svala rum.
Välkommen december och 1:a advent. I växthuset har vi hängt upp två stycken stjärnor i rotting. De passar så bra där och nu är det om möjligt ännu mysigare att vara där.
Vi hade en stor härlig middag igår med övernattande gäster. Efter en mysig frukost tillsammans har vi mest slappat hela dagen. Inte alls dumt.
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning