Gran i ekfat
/Hu, så bitande kallt det varit idag. Fuktigt och iskallt på samma gång. Lite vind på det och det blir aldrig så kalla som i Skåne. Önskar dig en skön kväll. Här förbereder vi för en stor middag i morgon.
Hu, så bitande kallt det varit idag. Fuktigt och iskallt på samma gång. Lite vind på det och det blir aldrig så kalla som i Skåne. Önskar dig en skön kväll. Här förbereder vi för en stor middag i morgon.
Utanför glahuset har jag gjort lite adventsfint med en hund, mossa, hyacinter, en julros och en liten gran (skymtar fram i bild). Bilden fokuserar på den finaste dekorationen av alla, min ständiga följeslagare Fanny. Som jag älskar den hunden (Myran också såklart).
Just nu är elektrikern här och fixar elen i glashuset. Mycket efterlängtat kan jag säga och i grevens tid innan stjärnorna ska upp.
(Växthus, orangeri, uterum, växthus, vaxthus, Norrwichterrier, julros, kuddmossa)
Vi fortsätter att njuta av vårt glashus. I helgen har maken förberett för elektrikern som kommer i denna veckan. Ska bli så trevligt att slippa dra elkabeln genom fönstret. Då ska vi sätta upp lampor och inte minst är det ju dags för adventsstjärnor.
Inget är väl så mysigt som levande ljus. Här snålar vi inte, utan tänder mängder.
Det ser lite kalt ut när man ser det såhär, men tänk er en braskamin mitt på väggen och bänkar på sidorna med hyllor och kroklister ovanför.
Idag firar vi Ylva, vår minsting, som fyller 17 år. Jösses så fort tiden går.
För mig är det viktigt att entrésidan är så grön den bara kan vara. Detta är speciellt viktigt när man bor i den del av landet där vintrarna är relativt snöfria. Jag har satsat på vintergröna växter i form av bambu, järnek, buxbom, murgröna och hybridolvon.
En liten gran i kruka, julrosor (tre st i samma kruka) och en liten silvrig en skapar grön julkänsla. Ljungen som fortfarande är fin får vara kvar och kompletterar alunroten på ett fint sätt.
I år är jag extra sugen på att göra adventsfint i trädgården. Det kan ha att göra med att jag har ett nytt glashus /växthus/orangeri som ska pyntas både på insidan och utsidan. Jag har börjat så smått med att införskaffa två små granar, mossa och julrosor. Förutom detta behöver också en större gran, granris och hyacinter. Eftersom det blir mörkt alldeles för fort dessa dagar måste jag pynta och göra fint nu i helgen. Har ni börjat pynta?
Idag har jag varit på ett härligt pressevent i på Slagthuset i Malmö. Anna Gouteva hade i samarbete med Blomsterfrämjandet skapat en makalöst läcker utställning med svenskodlade julstjärnor. Bilder därifrån kan du se på Instagram @mariapaalmbacken.
Det är nu de vintergröna växterna kommer till sin rätt som allra bäst. Här är det buxbom, julrosor (Helleborus), hasselört (Asarum europaeum) och blekgul sockblomma (Epimedium x versicolor) som står för grönskan. Sockblomman är inte helt vintergrön, men om vintern är mild håller den sig grön.
Snart är det bara en och en halv vecka kvar till advent. Gissa om jag ser fram emot att hänga upp stjärnor i glashuset och göra fint i trädgården. Jag har börjat så smått för annars hinner jag inte fixa allt i tid. Det betyder dock inte att jag tar ut advent och julen i förskott. Jag älskar adventstiden och sedan julen och njuter av den fram till tjugondag Knut. Jag gillar inte hetsen på sociala medier där man jular för fullt från nu och fram till julafton och sen är man trött på alltihop och slänger ut allt på annandagen och börjar prata om vår. Var och en gör såklart som den vill, men för en som jobbar med att vara i nuet är det faktiskt lite stressande.
(Glashus, orangeri, växthus, vaxthusbygge, orangeribygge, almbacken tradgardsdesign)
Då var det dags för månadsbilden igen. Kontrasten är verkligen stor mellan färgsprakande oktober och betydligt blekare november. Nu är jag glad för mina städsegröna kamrater och bokhäckarna som behåller sina bronsfärgade blad hela vintern. Pilen har ännu många blad kvar liksom scharlakanseken (Quercus Coccinea).
Jag gillar november. Tycker att det är en vacker månad. Stilla och rogivande. I november krattar vi löv och plantererar lökar. Jag har också planterat lite perenner här och var. Hösten är ju en ypperlig tid för nyplantering.
Oktober
Spetember
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Crocus speciosus
Det fortsätter att komma upp nya små höstkrokusar. De är så underbart söta och riktiga små gjädjespridare.
Crocus speciosus
Crocus speciosus
När jag först såg dem i vår lokala blomsterhandel bestämde jag mig för att det var för tidigt för amaryllisar och åkte hem. Väl hemma kom jag på att det nog faktiskt är precis rätt tid för aprikosfärgade amaryllisar. Hög tid, rent ut sagt. Tillbaka till butiken och hem med dessa skönheter.
Nu är de som allra vackrast. Lite i knopp och lite utslagna.
Ha en fin onsdag! Jag har överlämnat ett projekt idag och känner mig full av energi. Härlig känsla.
Just nu fungerar glashuset mer som ett orangeri än ett växthus. Jag förvarar mina vildpelargoner där och har också släpat in en rosmarin och en begonia. Vi ha skaffat en värmefläkt som håller 10 grader. När vi vill sitta där och äta middag värms det snabbt upp av fläkten och levande ljus. Vi kommer också sätta in en braskamin för att det är så mysigt och föra att det snabbt blir varmt och skönt.
Nu när magnolian har tappat alla sina blad, ser man betydligt mer av huset än tidigare. Det där gula plaströret ska givetvis kortas av. Jag ser det inte längre när jag är i trädgården, men på bild sticker det i ögonen.
Denna veckan kommer bli jätterolig. Dels ska jag visa skisser till två olika trädgårdar (som faktiskt ligger bredvid varandra), dels ska jag ha en överlämning av ett färdigt projekt. Det blir också uppstart av ett helt nytt projekt. På fredag är vi bortbjudna till goda vänner och på lördag blir det fest i glashuset igen.
När solen tittar fram glöder trädgården. Hösten är verkligen en härlig årstid tycker jag och njuter verkligen av allt det vackra, men ändå kravlösa. Det är skönt att slippa vattna krukor, men härligt att veta att det är bästa tiden att plantera nytt. Säsongen är ännu inte över.
På lördag ska vi har middag i glashuset med kära vänner och på söndag firar vi alla pappor i familjen. Önskar dig en riktigt skön helg!
Det är inte bara gräsen som är snygga mot thujahäcken vintertid. Syrenhortensiorna ‘Limelight’ och bokhäckarna kontrasterar också fint.
Växter på bilden: Syrenhortensia ‘Limelight’ (Hydrangea paniculata ‘Limelight’), bokhäck (Fagus sylvatica), ligusterklot (Ligustrum), idegransklot (Taxus), röd sockblomma Epimedium x rubrum), waldsteinia (Waldsteinia terenata), japansk starr ‘Ice Dance’ (Carex ‘Ice Dance’) och kopparlönn (Acer Griseum)
Ha en fin onsdag! Idag ska jag först slutföra en skiss vid datorn, innan det bär av på rådgivning och titt på nytt projekt.
Nu är det som allra snyggast hos mig, glansmiskantus sinensis ‘Malepartus’. Färgen är helt underbar och gör sig extra bra mot den gröna thujahäcken. Det är denna typ av kontraster jag jobbar med för att få till en trädgård som är vacker året om. Gräset hade inte alls gjort sig lika snyggt mot en bokhäck tex. Har man en bokhäck får man istället jobba med vintergröna växter som kontrast.
‘Malepartus’ är ett av de högra miskantusgräsen och blir nästan två meter högt (vipporna). Det står stadigt hela vintern och det är först på vårkanten det klipps ned.
Nu är vi äntligen inne på upploppet vad gäller växthuset. Henrik (maken) sätter upp fibercementskivor som är helt ickeorganiska och tänkta för utomhusbruk. Skivorna limmas upp. Det vore naturligtvis enklare att skruva upp dem, men inte lika snyggt.
När skivorna är uppe ska elen kopplas och lampor monteras, nätet ska kopplas in, braskamin installeras, vattnet fixas och bänkar byggas. Några moment kvar alltså, men det känns som småsaker just nu. Vi längtar i alla fall till vårt efterlängtade glashus står helt klart.
Medan mannen byggde, fick jag en härlig stund i trädgården. Jag räfsade löv och grejade med krukorna. Bland annat kom lite kuddmossa på plats. Än har inte alla träd tappat sina löv och jag hoppas alltid att pilens löv ska blåsa bort.
Oktober är den färgstarkaste månaden i min trädgård. Då sprakar det i rött, orange och gult och det är så vackert. Nu går vi in i november som jag tycker är en mysig månad. Jag räfsar löv och ställer i ordning trädgården inför vintern. I november börjar jag också se fram emot advent och julen som jag tycker så mycket om.
Jag, maken och dotter Ylva har spenderat några dagar i fantastiskt vackra Edinburgh. Vi har strosat runt i vackra miljöer och insupit stadens charm, tittat på slottet och njutit av (inte jag dock) konceptuell konst. Alla tre var vi helt överens om att stadens botaniska trädgård är helt underbar. The Royal Botanic Garden Edinburgh är väl värt ett besök.
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning