Julklappstips till en trädgårdsälskare

SPONSRAT INLÄGG

1. Pilkorgar från 119:- 2. Grep, lättviktsmodell 329:- 3. Trädgårdshandskar i skinn och mocka 379:- 4. Flexi Tub 139:- 5. Trädgårdsförkläde i mocka 539:- 6. Sprayflaska 99:- 7. Glasdroppe 69:- 8. Blomspruta i glas 69:- 9. Vattenkanna Haws 1595:-

1. Pilkorgar från 119:- 2. Grep, lättviktsmodell 329:- 3. Trädgårdshandskar i skinn och mocka 379:- 4. Flexi Tub 139:- 5. Trädgårdsförkläde i mocka 539:- 6. Sprayflaska 99:- 7. Glasdroppe 69:- 8. Blomspruta i glas 69:- 9. Vattenkanna Haws 1595:-

Nuförtiden handlar jag de flesta av mina julklappar på nätet. Hur trevligt det än är att gå på stan så är det onekligen bekvämt att sitta hemma och göra sina inköp.

En butik på nätet som jag tycker har ett fantastiskt trevligt, genomtänkt och brett utbud för en blom- och trädgårdsälskare är Wexthuset. Jag har plockat ihop en lista med saker som gärna får ligga under min gran på julafton. "Rolls Royce-vattenkannan" från Haws har jag redan, men känner att jag bara måste tipsa om en sådan eftersom jag fullständigt älskar min. 

Förutom alla fina produkter har Wexthuset också en jättebra sida med tips och information. Jag kan varmt rekommendera ett besök i denna fina nätbutik.

Vit julstjärna i höganäskrus

Julros (1 of 3).jpg

Vad säger ni om julstjärnor? Länge har jag tyckt att de var tämligen tråkiga och tantiga. Förra året, efter en pressvisning hos Anna Gouteva, har jag däremot fått en annan syn på den lilla blomman. 

Här har jag satt en lite mindre vit sort i ett gammalt höganäskrus. Blomman är svenskodlad och heter Princettia 'Pure White' och finns att köpa på många ställen som säljer växter.

Julros (2 of 3).jpg

Julstjärnan kan placeras nästan var som helst i rummet. Håll den dock borta från direkt elementvärme och utsätt den inte för kyla och drag. Vattna man ljummet vatten när växten torkat lätt.

Den lilla burken och skålen kommer från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Ha en riktigt fin start på veckan!

Nya julgranskulor från Zetas

julkulor (4 of 8).jpg

När det gäller julpynt är jag både restriktiv och traditionell. Det betyder att jag inte har så mycket pynt och det jag har är samma år ut och år in. I år kände jag plötsligt annorlunda. Jag är faktiskt sugen på lite nytt. Jag känner för en jul i gröna och lite bruna toner. 

julkulor (2 of 8).jpg

Några nya julgranskulor har jag inte köpt på snart 20 år. Jag lät mig dock inspireras av Zetas mycket fina sortiment och klickade hem dessa små glaskulor som skimrar i grönt. Helt underbara om du frågar mig.

julkulor (1 of 8).jpg

Nån pysslemadam är jag sannerligen inte, men när jag får något för mig då brukar jag se till att det blir så. Jag fick för mig att jag ville ha en mörkt grön stjärna att luta mot väggen. En trästjärna inhandlades snabbt och lätt på Granit och mörkt grön matt färg på Panduro. Vips hade jag en skön grön stjärna som jag är så nöjd med.

Idegran 'Hilli' - Taxus media 'Hilli'

Idegran (1 of 3).jpg

Om ni följer mig på instagram har ni kanske sett att jag planterat en idegranshäck. Jag älskade verkligen buxbomshäcken så länge den var frisk. För några år sedan blev den angripen av svamp, men hämtade sig och såg fin ut. Efter denna sommarens myckna regnande satte svampen fart igen och häcken plus ett stort klot blev hårt drabbade. Jag hade bestämt mig för längesedan att om jag blev tvungen att ersätta buxbomshäcken så skulle det bli med idegran.

Idegran (2 of 3).jpg

Det finns många olika sorter av idegran med lite olika växtsätt. De har också olika kraftigt växtsätt. Jag vill att min häck ska bli ca 60-70 cm hög och har valt att plantera hybrididegran 'Hilli' (Taxus media 'Hilli'). 'Hilli' är en hanklon och får därmed inga bär. Den har en glänsande mörkt grön färg och skotten är ljust gröna (inte bruna som tex skotten på 'Baccata'). 'Hilli' har ett tätt och upprätt växtsätt. Härdig i zon I-IV.

Eftersom det är sent på säsongen har jag valt krukodlade plantor. Storleken är 50-60 cm och jag har satt 3 plantor per meter.

Idegran (3 of 3).jpg

Om du vill ha ren lägre häck kan jag rekommendera Taxus baccata 'Renke´s Keiner Grüner' som är framtagen för att ersätta buxbom. Den har ett tätvuxet, brett och buskigt växtsätt med fler toppskott. Passar perfekt att forma låga häckar. Härdig i zon I-II.

En glänsande grön idegranshäck är elegant och vackert. Den enda nackdelen är väl att hela plantan är giftig.

Jag har köpt mina fina plantor på Stångby Plantskola.

 

Finaste trästjärnan

stjärna (6 of 7).jpg

Så var det fredag igen. Så härligt! Solen skiner dessutom.

Nu är vi ju inte riktigt där, men min adventslängtan har satt fart och i år känner jag för att förnya mig lite. Jag har länge velat ha en trästjärna som är lite retro i stilen. Gissa om jag är glad för denna superfina från Zetas. Kan tillägga att Zetas har mycket fint inne i sin webshop. Tänk om de kunde öppna upp en filial här i Skåne.......eller det är kanske lika bra att de inte gör det, jag hade blivit ruinerad.

 

stjärna (4 of 7).jpg

Jag provar att ha den i köket, lutandes mot väggen....

stjärna (1 of 7).jpg

......eller i sovrummet, hängandes på kroklisten från Norrgavel.

stjärna (2 of 7).jpg

Stjärnan är gjord av tunn fanér och passa lika bra i mitt 70-talshus som ett äldre hus eller ett helt nytt. Förresten så är det nog ingen adventsstjärna, utan en vinterstjärna och får hänga framme redan nu.

Ha en alledles underbar fredag!

Hyacinter hos Anna Gouteva

Gouteva (1 of 10).jpg

Idag har jag tankat inspiration när Blomsterfrämjandet hade pressvisning med temat "hyacinter" hos begåvade Anna Gouteva.

Gouteva (3 of 10).jpg

Anna hade jobbat i olika färgskalor. Här i den röd/rosa skalan. Hycinter, amaryllisar och julstjärnor med bara rötter nerstuckna i klara vaser.

Gouteva (4 of 10).jpg

Det dukade bordet med vita hyacinter, anemoner, syrener och olvon. Anna har klippt av rötterna på hyacinterna och ställt dem direkt på bordet. För att hålla ihop arrangemanget har hon stuckit en ståltråd genom rötterna. Enligt Anna kommer arrangemanget att hålla i en vecka.

Gouteva (9 of 10).jpg

Den vackra keramiken har Ann-Katrin Braf gjort i en färgskala som stämmer perfekt med bomsterarrangemanget. 

Gouteva (8 of 10).jpg

Blå och vita toner. Hyacinter, julrosor och anemoner.

Gouteva (7 of 10).jpg

Visst är hyacinterna härliga, men titta på anemonen.....

Gouteva (10 of 10).jpg

Entrén var dekorerad med barrväxter i olika toner, polkafärgade amaryllis och vita hyacinter.

Visst är hyacinter alldeles underbara och kanske den mest älskade julblomman, men tyvärr är det är många som inte riktigt tål dem. Min mor är en av dem och jag har därför undvikit hyacinter inomhus i många år. 

Starkast doft har de blå hyacinterna, följt av de rosa och sen de vita. Vid känslighet kan man alltså prova med vita hyacinter. Älskar man blå hyacinter kan det vara värt att prova sorten 'Blue Pearl' som har en svagare doft.

För att minska spridning av doften kan man också sätta en glaskupa över blommorna. Detta tänker jag prova när min mor kommer på besök. I år vill jag verkligen ha hyacinter inomhus.

Jag blev naturligtvis inspirerad av allt det vackra jag såg, men också av allt härliga människor jag träffade och fick en pratstund med. 

 

Hejdå buxbomshäck....

12 nov (6 of 10).jpg

Jag visst att den levde på lånad tid, buxbomshäcken, eftersom den haft svampangrepp tidigare. Efter den blöta sommar satte den förödande svampen fart igen och det så förfärligt tråkigt ut. Jag är inte säker, men tror att min häck längs boden och ett stort klot drabbats av buxbomssot, Cylindrocladium buxicola. 

I helgen grävdes samtliga plantor upp och jag kommer ersätta buxbomen mid hybirdidegran, Taxus media 'Hilli'.

lördag (10 of 11).jpg

Ja, ni ser hur det såg ut.....Det är tomt och det fattas definitivt något, men jag är glad att det sjuka är borta. 

Ha en fin måndag!

Kuddmossa

lördag (5 of 11).jpg

Ingen vinter utan kuddmossa. I år slog jag till och köpte en hel back på Flyinge Plantshop i förra veckan. Nu ber jag alla koltrastar att vänligen inte rafsa runt i min mossa.

Idag har vi grejat en hel del i trädgården. Att arrangera mossa i krukor är trevligt.........att gräva upp sjuk buxbom är mindre skoj. Mer om det i morgon. Två vändor till tippen blev det i alla fall och i morgon blir det nog en tur till.

Ha en fin lördag!

Pinus sylvestris 'Watereri'

7 (9 of 9).jpg

När jag var en sväng på Flyinge Plantshop häromdagen kunde jag inte motstå denna lilla  snygging till tall, Pinus sylvestris 'Watereri'. 

Pinus sylvestris 'Watereri' är klotfomig och kompakt i sitt växtsätt. Barren är gråblå och korta. Den trivs i soligt läge i alla jordar utom lerjord och blir 2-3 m hög och lika bred. Jag kommer ha den i kruka på mitt soliga trädäck. 

7 (1 of 9).jpg

Jag kan tipsa om att Flyinge fortfarande har många fina barrväxter hemma och jag köpte också riktigt fin kuddmossa.

Ha en riktigt fin onsdag!

Novembersol

6-e (6 of 7).jpg

Sol och höstfärger är en mycket lyckad kombination och det är svårt att göra verkligheten rättvisa på bild. I går glödde i alla fall trädgården så vackert att jag blev alldeles varm.

Vi har inte hunnit ställa in trädgårdsmöblerna än och det är jag glad för. Det blir så tomt och tråkigt när de är borta. Jag brukar låta några stolar och bord stå framme under vintern. Dels är det snyggt, dels är det faktiskt inte alls dumt att kunna sitta ner om det kommer en fin vinterdag.

6-e (4 of 7).jpg

Ha en fin tisdag!

Äntligen kom trädet

eken (1 of 9).jpg

För mig är det nästan lite högtidligt att plantera ett träd så idag var en stor dag. Klockan åtta i morse kom Gustav från Stångby Plantskola med den efterlängtade Scharlakanseken (Quercus Coccinea).

eken (2 of 9).jpg

Vi har valt att köpa ett stort träd (stamomfång 20-25) för att vi direkt ska få upp volymen och  takkänslan. Om man inte har möjlighet att rulla trädet på plats måste träd av denna storlek lyftas på plats med en kranbil.

eken (4 of 9).jpg
eken (5 of 9).jpg

Gustav tillsammans med chauffören ser till att trädet hamnar rätt. 

eken (7 of 9).jpg

Så var eken på plats och jag är sååååå nöjd. Trevligt att det fortfarande ha några löv kvar så jag fick se det på plats i sin höstskrud. Scharlakenseken har blankt gröna blad, men får spektakulärt röda hästfärger. 

eken (9 of 9).jpg

Inte så vackert, men nyplanterade träd måste stöttas. Käre maken skjuter fast jutebanden med häftpistol.

HÄR kan du läsa om scharlakanseken (Quercus Cossinea).