Blick mot trädäcket

 Idag blickar vi upp mot trädäcket. Lavendeln hänger i och jag väntar lite med att klippa ner den.
Silverpäronet som vi planterade i våras verkar må bra och har vuxit en hel del. Jag tänker dock klippa in det rejält för att få en tät krona.

 I "hålet" är det både fult och fint. Lavendeln som jag satte i fjol kom aldrig igång riktigt och har faktiskt inte alls varit fin. Jag funderar på att byta ut den mot bergormrot. Stäppsalvian fick inga blommor och även solhattarna blev ett fiasko. Kärleksörten ('Matrona'), lammöronen ('Silver Carpet') och gräset  (Miscantus 'Ferner Osten') verkar dock trivas. Hoppas också att blodtopparna jag fick av Katarina/Katarinas trädgård kommer att må bra. Bambun verkar trivas men är mer gul i tonen, likaså fikonet. Ja, jag blir faktiskt inte riktigt klok "på't".
 Rönnsumaken som jag satte i våras efter inspiration av Viktoria Skoglund, har vuxit rejält. Stort plus till den!

Lillebas trädgårdssida

Som ni säkert förstår är denna trädgårdens skapare en sann estet. Hus,  uteplatser, krukförråd, former, växtval, material, allt harmonierar. Jag fick lust att slå mig ner på varje bänk och njuta en liten stund. Kunde mycket väl se mig själv sitta där i solnedgången med ett glas vin i handen. Något som inte syns på bilderna är att trädgården gränsar till en golfbana, vilket tillför en ärlig utsikt och en skön luftighet. Precis som hos Nicole de Vésian ,med den skillnaden att där är det bergen som står för utsikten.
Nivåskillnaderna är ganska stora på tomten, allt är ju relativt förstås, vilket gjort att Lilleba och hennes man valt att terrassera trädgården. Även på trädgårdssidan är det klippta former som gäller, buxbom, liguster, idegran, tuja, avenbok, spirea och ölandstok. Olvon, korneller och silverpäron klipps också i strama former. Notera det fina låga bordet med strama krukor och liten budda. Det är Lillebas japanska hörna. Läckert!

Altanen med ett fantastiskt mysigt orangeri/växthus, som används flitigt.
 Förråd kan också vara vackra. Här den charmiga krukboden.

 Klippt olvonbuske som redan börjat skifta färg.

 Överallt vackra arrangemang i men fina växter i snygga krukor och detaljer i rost. Grönt, grönt, grönt....

Lilleba hade hunnit klippa ner de flesta lavendelplantorna men ännu blommade några. Så fint med de blå färgklickarna.
 Här är det en blå klematis som slingrar sig i ett hav av murgröna och julrosor.
 Suck! Lillebas krukplanteringar är helt i min smak.

Jag säger återigen TACK Lilleba för att vi fick komma. Följ gärna Lilleba på instagram, @lupin111.

Om du missade mitt första inlägg om Lillebas trädgård så finner du det HÄR.

Catarinas oas

På min och Katarinas (Katarinas trädgård) utflykt i onsdags besökte vi också härliga Catarina (Trädgårdsfröjd på FB) i Trelleborg.  Där, på husets baksida, ligger Catarinas insynsskyddade oas.  Många rum, formklippt och snygga, snygga krukor finns det plats för.

Varmt tack för att vi fick komma!

Hostan står i någon forma av byggrör. Fräckt!

 Frukosthörnan som också bildar ett vackert blickfång från altanen vid huset.

Vem har ett badrum i trädgården? Catarina, såklart. Så fint inbäddat av pipranka. Åh, så snyggt det är med pipranka.
Snyggelisnygga krukor med liten smalbladig hosta. Ni ser spåren efter att Catarina raskt grävt upp varsin bit till oss. Nu planterad i en kruka inte allt för långt ifrån dig, Catarina.
 Här kikar jag genom en portal av vildvin ner mot ytterligare ett rum. Olika golvmaterial bryter av varandra och det är bara fint.

Suck! Vildvin är bara helt underbart. Tänk när det blir eldrött.... Bergenia har aldrig varit min favorit men efter besöket hos Catarina, är jag beredd att omvärdera. Otroligt frodiga gröna blad utan några som helst spår av sniglar.

 Jag i fotartagen.

 Korstörne, 'Sunburst', växer på ett mycket trevligt sätt och bladen är så vackra.
 Snygga krukor igen som snart ska fyllas med svart ormskägg. Kommer bli så fint.
 Och så ett stort zebragräs som rasslar skönt i vinden.
Önskar dig en riktigt skön fredag. Själv ska jag göra mig i ordning för ny utflykt. Idag styr Katarina och jag kosan mot Helsingborg och den stora trädgårdsfesten men roligast ska det bli att besöka två fina, fina trädgårdar.

Lillebas trädgård - entrésidan

Igår var Katarina (Katarinas trädgård) och jag på utflykt. Vi besökte två trädgårdar och hann med ett stopp på Åbergs i Ystad också. En helt perfekt eftermiddag, med andra ord.

Först ut var Lilleba Larssons trädgård i Abbekås. Wow!!!! Säger jag bara. Trädgården i Abbekås är Lillebas tredje trädgård. Lilleba visste direkt att hon inte ville ha någon gräsmatta utan den skulle bestå av gröna planteringar. Starkt influerad av La Louve, skapad av Nicole de Vésian (Underbar trädgård i Provence), satte Lilleba spaden i jorden och började skapa.

Vi börjar på entrésidan, tycker jag.

Nu ligger ju inte Abbekås i Provence så här är det lite andra växter som formklippts. Mot gatan en avskärmning av tuktade äppelträd med krypidegran som marktäckare. Innanför klot av buxbom, tuja och klätterbenved. Lilleba har också satt vårljung  som också bildar fina kuddar och snygga marktäckare.


Lillebas trädgård är inte så blomsterrik utan består mer av några blommande blickfång per säsong. Just nu blommar en knallblå hortensia på entrésidan. Mycket effektfull mot det gröna.
 Framsidan rymmer också en mysig frukosthörna.


Den strama pergolan med klätterhortensia leder fram till trädgårdssidan. Den ska jag visa er en annan dag.
 

 Tack snälla Lilleba för att vi fick komma

Min kopparlönn har flag

Jag jublar!!!! Stammen på min lilla kopparlönn (Acer Griseum) har äntligen börjat flaga och det rejält. Har man en kopparlönn är det stammen som står i fokus mer än bladverket.
  Sen måste jag säga att bladen är fina och de små lönnnäsorna ack sånäpna. Höstfärgen är dessutom helt fantastisk. Ja, just nu älskar jag min lilla lönn. Men, kopparlönnar är långsamväxande så det är verkligen betoning på lilla.



Sensommarmorgon på trädäcket

 Sensommarmorgon. Solens strålar letar sig in i trädgården. Myran dricker, som alltid, ur vattenbadet i granit. Hakonegräset i kruka får högsta betyg. Det får definitivt stanna.
Jag har funderat hit och dit på planteringen i "hålet". Varit sådär nöjd. Lavendeln trivs inte riktigt. Solhattarna och stäppsalviorna har det inte blivit mycket av. Kanske är det för blött på vintern. Lammöronen stortrivs och kärleksörten är fin. I morse var det jättefint.

 Visst är den snygg, min svarta petunia? Åh, vad jag gillar den.





Lavendel 'Hidcote Blue'


Den blev fin till slut, lavendeln 'Hidcote Blue'. Det tog lång tid i år men nu är den finare än någonsin. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om plantorna i "hålet" i trädäcket, som är små och taniga.  



Ha en riktigt fin "mitt-i-veckan-dag". Jag ska ha trädgårdsvän på besök ikväll. Det är mycket som ska hinnas med då; "havetur", mat och promenad. Prat, prat, prat hela tiden såklart.

Mitten av augusti

Vilka underbara dagar vi har. Lite blåsigt men härligt soligt. Idag var det skolstart och vi har inte längre något bar på mellanstadiet. Nu går båda "dom små" i högstadiet. Inte klokt! Vi njuter av kvällen tillsammans och jag slås av hur otroligt grönt och frodigt det är. Jag gillar verkligen augusti.

Jag gillar verkligen hortensior och har planterat ett flertal 'Limelight'. Den första jag satte har börjat växa till sig nu och den gör sig verkligen bra mot den mörka tujahäcken.
 Vidjehortensian är vacker tillsammans med käreksört och rödbladig japansk lönn.


Slutligen en bild på "sexgalningarna". Att ha två tikar är verkligen enkelt men två gånger om året så löper de. Fiffigt nog synkar de med varandra och löper samtidigt, vilket är toppen. Men, under höglöpet går de absolut "bananas" och det är faktiskt något tröttsamt. Jösses, vad de "håller på". Snart är det dock över för denna gången.



Lite från krukorna


Det är  definitivt enklare att ha växterna i marken än i krukor och det är jag en stor förespråkare för. Men, hur skulle jag klara mig utan mitt pynt? Jag älskar mina krukor och tycker faktiskt att det är mest trevligt att vattna dem om kvällarna.

Jag är också en person som gillar "mycket och stort" så jag har mest lite större krukor och är inte speciellt förtjust i samplanteringar (olika sorter i samma kruka). Då jobbar jag hellre med flera krukor som får stå tillsammans, men med en sort i varje.

Jag gillar också när det är enkelt och därför har jag många perenner i krukorna, såsom hostor, alunrot, hakonegräs, strutbräken, murgröna, tuvrör och revsuga. Små träd, buskar och klättrare funkar också alldeles utmärkt. Jag har klätterhortensia, rönnsumak (ny för i år), japansk lönn och klätterbenved.

Naturligtvis kompletterar jag med säsongsblommor. Det går ju inte att vara utan.






Jag gör inget med krukorna på vintern utan de får stå ute precis som de är. Nu hör det till saken att jag bor i Skåne och vintrarna brukar vara milda. Förresten, fikonet som står i kruka brukar jag bära in i förrådet.

Sensommar i trädgården

Alla som har en trädgård vet att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Just i år har tex mina stäppsalvior inte skött sig som jag vill och sniglarna har ätit upp samtliga solhattar. Jag saknar dem jättemycket och tycker att det gapar tomt. Jag har haft den vita sorten 'Alba'. Kanske ska jag prova de rosa 'Magnus' istället. Vita blommor verkar vara kinkiga...... i alla fall hos mig.

Grönt och frodigt är det i alla fall. Här kommer några bilder.