Glödande kopparlönn och bokhäck i höstfärger

Jag har nu fått lära mig att google tar mest hänsyn till rubriker när de sökordsoptimerar. Därför testar jag nu med en lite annan rubriksättning. Inte för att jag var så himla "catchy" tidigare men nu blev det extremt torrt. Måste dock testa detta.

Jag vill också passa på att önska dig en skön och fin allhelgona. Ikväll åker vi till nära och kära vänner men sen hoppas jag på lite trädgårdsifix. Bland annat måste alla trädgårdsmöbler bäras in. Detta tar emot hos mig. Då blir det både tomt och så definitivt. Ska minsann se till att några stolar får stå ute.

Ommålning pågår

Tur att det är vackert ute för inomhus har det varit ett smärre kaos denna veckan. Vi tog några dagar ledigt och målade om i kök, matplats, vardagsrum och entré. Det har varit på tapeten (haha) länge, men det krävs allt en liten kraftsamling för att komma loss. Nu är det i alla fall fräscht vitt igen och inte gulaktigt med sotränder längre. Det händer lite på 13 år.......

Lite kvar att fixa med men det stora jobbet är avklarat. Jag har, i vanlig ordning, mest stått för marktjänst och hjälp till.


Mest gillade bild på instagram

Jag tror minsann att detta är den bild på instagram som jag fått flest "likes" på. Kopparlönnen har ju, som sagt, en spektakulär höstfärg. Den röda sockblomman har också fått sin höstfärg, liksom bokhäcken. Men, mycket är grönt. Tujahäcken, idegranskloten, ligusterkloten, klotet av klätterbenved, japanska starren *Ice dance* och hasselörtten. Bambun är ju också vintergrön, även om det ibland är en sanning med modifikation hos mig.

Har ni instagram? Jag var länge tveksam till ännu ett socialt media, men jag måste erkänna att det är jätteroligt. För bildpersoner som mig är instagram perfekt. Ni hittar mina bilder under @mariapaalmbacken. Om du klickar på kameran i högermarginalen kommer du direkt till mitt galleri.

Superfina fågelmatare från Wildlife Garden.


Jag vill ha en trädgård med ett rikt djurliv. Nja, sorkar och sniglar klarar jag mig utan, men fåglar, fjärilar, insekter och ekorrar, vill jag gärna njuta av. På vinterhalvåret curlar jag generöst med färdigskalade fröer och jordnötter.

Jag blev därför jätteglad när Wildlife Garden hörde av sig till mig och undrade om jag, i samarbete med dem, ville pryda min trädgård med några av deras produkter. Jag gillar bruksprodukter, men för att få flytta in hos mig måste de vara både snygga och funktionella. Att Wildlife Garden har samarbetat med ornitologer när de tagit fram sina produkter smäller högt hos mig, liksom att de faktiskt har lyckats extremt väl med designen.
"Gigantmataren" är jag mycket förtjust i. Den rymmer hela 6 liter, vilket gör att man inte måste fylla på i tid och otid. Nu syns inga fåglar i bild men jag lovar att de brukar vara där och kalasa. Den här svarta passar perfekt hos mig. Finns i vitt och grönt också. "Ett mumin-hus, mamma", utbrast sonen.


Utanför mitt kontorsfönster har jag placerat denna "fåglematare med bad", som rymmer 4,5 literJag har inget fågelbad på denna sidan och då är det perfekt med ett litet bad på taket. Fåglar behöver tillgång till vatten året om. Visst fryser det när det blir riktigt kallt men här i Skåne har vi mest plusgrader (peppar, peppar). Visst gör den sig fint mot det svarta planket. Denna produkt finns också i vitt.
En annan dag ska jag visa ytterligare en jätterolig och fin produkt. Jag kan säga att Wildlife Garden har många fina saker som jag skulle vilja ha, men också ge bort i julklapp. 
Wildlife Garden har verkligen satsat på sin hemsida. Där finns jättebra information om fåglar i "fågelskolan" och om hur man skapar en "levande trädgård" året runt. Jättekul och intressant läsning.



Färgsprakande kopparlönn


Alltså, när solen tittar fram bland höstlöven. Det är så vackert att det gör ont i mig. Jag planterade en liten kopparlönn (Acer Griseum) pga dess fantasiska kopparfärgade stam och fina växtsätt. Bladverket är också vackert och de små lönnäsorna näpna. Men, titta på höstfärgen! Den är helt fantastisk. Jag skulle kunna plantera en kopparlönn endast på grund av höstfärgen, känner jag.


 Önskar dig en riktigt skön hösthelg!



Gröna klot och en kopparlönn


Japansk lönn 'Orange Dream', Ligusterklot, alunrot 'Palace Purple', hasselört, röd sockblomma, kopparlönn (Acer Griseum), Klätterbenved, bambu ´Simba`, Idegranklot, Japansk starr 'Ice Dance', hortensia 'Limelight', tuja 'Brabant'.
Just nu är nog detta min favoritvy i trädgården. Tråkigt nog har jag sett att några av ligusterkloten tappar sina blad. När de blir lite äldre är det inga problem för då är de täta och snygga ändå men nu kommer de försvinna lite. Funderar starkt på att byta ut dem, eller i alla fall ett par, mot idegran eller klätterbenved. Jag vill ju att de ska vara gröna på vintern.....
Ser ni de röda löven på kopparlönnen (Acer Griseum)? Är den inte snygg, så säg? Den må vara extremt långsamväxande men jag är såååå förtjust i den.

Förresten, sa jag att jag var nästan färdig med min lökplantering? Igår råkade jag springa på ett ställ med halva priset......

Gula toner

Nu skiftar den i gult, min ullungrönn (Sorbus 'Dodong'). Alla bären är uppätna efter att koltrastarna haft kalas. Det bjuder vi så gärna på. 
Idag har jag varit och köpt hem fågelmat. Förra året köpte jag det här lilla klotet som jag fyller mer jordnötter. Otroligt populärt i fågelrestaurangen kan jag säga. Skräpar gör det inte heller, vilket jag tycker är mycket trevligt. Passar därför också utmärkt om du tex har en balkong. Snyggt tycker jag att det är också och det är viktigt för mig,
 Nu matchar hostorna 'Francee' och hortensia 'Limelight' varandra i gula toner istället för vita. Inte så dumt det heller.



Fina färger!

Höstislverax 'Brunette', Japansk lönn 'Orange Dream', Kopparlönn, buxbomsklot, ligusterklot, idagransklot.
En något rörig bild men jag gillar färgerna. Och jag säger det bara, om du inte har ett höstsilverax i din trädgård, skynda dig att plantera ett. Den doften vill man inte vara utan. Vackra är de också. Här i Skåne går det utmärkt att ha dem i kruka också,

Myran, Norwichterrier.

Önskar dig en riktigt härlig fredag!


Vattna i oktober

Plötsligt slog det mig, jag måste nog vattna. Jag borde ha insett det men det var inte förrän jag satte några lökar som jag insåg hur torrt det var i marken. Detta var i måndags. På med vattenspridaren. I tisdags regnade det hela dagen. Det räckte nog egentligen inte men jag tänker att det kanske kommer mer.......
Snart plockar vi ner studsmattan för säsongen. Var det den sista?

Visst är det svårt att tro att det är en oktoberträdgård. Om det inte vore för de långa skuggurna skulle man kunna tro att det var högsommar. Nu, tre dagar senare känns det däremot som höst och inget annat.

Ljung och pumpa


Jag gillar våra årstider och att dekorera lite efter årstiderna. Nu är det gräsens, pumpornas och ljungens tid i min trädgård. Det finns ju såklart en massa annat fin att dekorera med men jag har hållit mig till dessa.
Detta är favoritpumpan. Svagt grågrön färg, som gör sig ypperligt mot en mörk barkgrund.

Tack för alla råd angående sorkarna. Jag håller tummarna att de redan flyttat.

Att bekämpa sorkar som flyttat in


Hakonegräs (Hakonechloa Macra) i kruka, jättedaggkåpa (alchemilla mollis), buxbomsklot och spireaklot.
Hoppas ni haft en riktigt skön helg. Ja, än är den inte över. Jag har givetvis inte hunnit med en bråkdel av vad jag hade velat men jag är nöjd ändå. Har hunnit med att umgås med mina nära och kära och fixat lite i trädgården.
Kopparlönn (acer griseum), röd sockblomma, kärleksört 'Matrona', hortensia, Japansk lönn 'Margaret Bee' (acer palmatum 'Margaret Bee'), Kaukasisk förgätmigej 'Mr. Morse'.
Nu till helgens stora vånda. Tråkigt nog har en liten (eller flera) sorkar, flyttat in i rabatten ovan. Jag har kan bara se ett hål och jag hoppas innerligt att det inte blir fler. Så fort jag upptäckte det slängde jag ut en bild och fråga om råd på Instagram och fick några riktigt bra tips. Ett tips var att dränka in bomullstussar i ättika och sticka ner i hålen. Sorkarna gillar nämligen inte starka dofter. Detta gjorde jag meddetsamma. Ett annat tips var att sticka ner en slags batteridriven kil/järnrör som vibrerar och utsöndrar ett ljud som sorkarna inte gillar. En sådan har inhandlats idag och sitter nu i rabatten. Nu hoppas jag innerligt att sorken/sorkarna flyttar.


Vildvin och klematis 'Summersnow' - trädäcket i oktober

Kärleksört, Silverpäron, bokhäck
Vi har ännu inte haft en tanke på att ta in trädgårdsmöblerna. Nu har dock temperaturen sjunkit nästan 10 grader och vindarna är faktiskt kalla. Men, även om vi inte sitter där varje dag längre så ser det trevligt ut och jag är inte redo alls att plocka in dem.
Klättervildvin, klematis 'Summersnow', klätterhortensia, strutbräken och hosta 'Francee'
 Jag är så glad för vildvinet som letat sig upp på vårt plank från utsidan av tomten. Så vackert med det röda vinet i den gröna klematisen ('Summersnow').


Att beskära silverpäron


Silverpäron (Pyrus Salicifolia) , Ullungrönn (Sorbus Dodong), Fikonträd, Bambu 'Bimbo', bokhäck (Fagus Sylvatica)
Nu har jag beskurit mitt silverpäron. Silverpäronet har naturligt ett hängande växtsätt och beroende på hur man vill att trädet ska se ut så kan man alltså beskära det. Jag vill att mitt träd ska ha en rejäl och tät krona som jag senare kan "släppa ut" lite mer. Bilden ovan är "före".

Trädet som jag planterade i våras var redan beskuret men nu hade grenarna vuxit sig långa. Jag klippte in kronan ganska ordentligt.
Vildvin, Klematis 'Summersnow', Strutbräken, Hosta 'Francee', Kärleksört 'Matrona'
Såhär ser det ut "efter". Betydligt mindre i omfång men nästa vår hoppas jag på många nya fina skott och grenar.

Vårlök i kruka


Förra året satte jag mina första tulpaner i kruka. Det blev hur bra som helst (se tex HÄR). Jag har inspirerats av bl a Katarina (Katarinas trädgård) och Claus Dalby. Några krukor har jag "toppat" med krokus för en tidigare blomning. I år provar jag också kungsängslilja i några mindre krukor.

Krukorna kommer stå ute hela vintern men jag tänkte sätta dem längs husets norrsida där det inte blir så blöta och dessutom får lite värme av huset (något jag iofs inte tror är så viktigt). Det är vätan som är det värsta.

Eftersom sommarblommorna fortfarande är fina så fick jag nödköpa några gummikrukor. Hittade dessa på Biltema för 79 kr st. 

 Detta är så oerhört spännande och jag kan knappt bärgar mig till våren.
Hittills har jag satt:
Exotic Emperor
Spring Green
Für Elise
Turkestanica
Krokusar
Kungsängsliljor

Fanny, Norwichterrier
Denna lilla älskling, Fanny, är alltid i min närhet. Igår praktiskt taget låg hon mitt i tulpanplanteringen.

Nu börjar trädgården skifta i höstfärger

 En varm och disig morgon. Jag tog en runda i morgonrocken med kameran. Mycket njutbart. Mustiga, höstiga färger. Den gröna hostan, som jag inte vet namnet på, är först ut att vissna och skifta färg. Jag gör mig redo för att plantera lökar. Ska faktiskt bli riktigt trevligt.

På bilden syns miscanthus sinensis 'Malepartus' i full blom.
 Kärleksört 'Matrona' och 'José Aubergine'.
 Japansk lönn 'Margaret Bee'.
Ha en skön söndag!