Simones framfart i vår trädgård

Jag vet att vi kommit lindrigt undan i stormen. Vi är alltid oroliga för att vår stora pil ska välta. Vi hade nämnligen en lika stor pil i trädgårdens andra hörn som föll i en storm för några år sedan. Stora grenar ha brutits men än står den pall. Vi hade en arborist här för några år sedan som tittade men vi kom inte till skott. Nu ångrar jag det nu är det högaktuellt igen.

Jag hoppas stormen har varit snäll mot er.

Jag kommer att ta lite höstlovspaus på bloggen några dagar men återkommer snart igen.

Ha en riktigt bra höstlovsvecka.

Nyplockade blommor...

....från Katarinas trädgård. I onsdags var det dags för lite trädgårdssnack igen tyckte både jag och Katarina. Tiden flyger iväg och vi tjattrar på det värsta vi kan. Det finns ju så mycket att prata om:)

Sötaste lilla buketten fick jag och nu pryder den mitt köksbord. Fina kannan är ett gammalt alster av Signe Persson Melin.

Ha en skön fredag!


Fortfarande fint i krukorna

Tänk att det snart är november och i några krukor blommar det och är grönt och fint.

Återigen måste jag slå ett slag för kärleksört i kruka. Kärleksörten kommer igång tidigt på våren med sina fina grågröna bladrosetter, följt av en  fin knoppning och sen en lååång blomning.  I år blev mina blomstänglar lite väl höga men annars står de fint hela vintern. Jag gör ingenting med krukorna på vintern utan låter dem bara stå precis där det står nu.



Höstbilder och föreläsning med Christel Kvant

Nu tappar också magnolian sina blad, tjocka och ganska tunga faktiskt. Spireakloten har också gulnat och tappat blad. Daggkåpan däremot är fortfarande alldeles grön och blommar till och med.

I går kväll var jag på en inspirerande föreläsning anordnad av Lunds Trädgårdssällskap. Det var Christel Kvant som talade om "Stora trädgårdsdrömmar i små trädgårdar". Jag tycker att Christel skriver jättetrevligt och jag har läst alla hennes böcker. I verkligheten är hon, precis som på sättet hon skriver, trevlig och lättsam. Jättekul att lyssna på henne och inte minst att träffa henne "IRL".


Idag lockar trädgården igen

Idag skiner solen och visps så var trädågården lockande igen. Miscantus Ferner Osten är så vackert. Ferner Osten har den trevliga egenskapen att det blommar lite tidigare än andra miscantusgräs. Redan mot slutet av juli började blomningen.

Lilla japanska lönnen Margaret Bee har klarat sig bra i sommartorkan och har ännu inte tappat sina blad. Jag har börjat stamma upp det lilla trädet. Jag tycker att det är vackert med stammar och vill att det ska bli ett litet träd och inte en stor buske. Det är också trevligt att se det fina som växer under. Det syns inte i denna vinkeln men närmast trädet har jag satt hasselört.

Den vitblommande kaukasiska förgätmigejen, Mr Morse, har fantastiska blad som håller sig vackra länge. Titta så fina de är fortfarande.


Vansinnigt god äppelkaka

Just nu är jag lite trött på trädgården och tycker mest att den ser vild och skräpig ut. Dessutom ösregnar det. Jag fortsätter istället på temat bakning.

Den här äppelkakan är ett måste för oss på hösten. Vi fick den serverad för många år sedan hos kompisar och då kallades den "Amerikansk äppelkaka". Vi kallar den också så och gissar att receptet ursprungligen kommer från "over there".

Kan varmt rekommenderas!



Amerikansk äppelkaka

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
5-6 äpplen

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, socker och salt.
4. Blanda mjöl- och sockerblandningen med det smälta smöret.
5. Vispa upp ägget och blanda i smeten.
6. Klyfta de skalade äpplena och lägg i smörjd form.
7. Bred smeten över äpplena.
8. Grädda i 45 minuter, 180 grader.

Jag brukar istället för pajform använda en suffléform. När vi blev bjudna på den första gången var den bakad i en suffléform och sen har jag bara fortsatt med det.

Tända ljus och brödbak

Igår fick vi (maken och sonen) in alla trädgårdsmöbler och studsmattan. Jag började tömma krukor och räfsa lite löv. Vi donade också med vår uteblysning men det är inte helt enkelt kan jag säga. en massa flyttande och justerande som måste göras när det är mörkt. Ska nog också byta ut några lampor. Återkommer i ärendet när vi kommit lite längre och blivit lite klokare.

Idag är det är det en riktigt regning och grå höstdag. Vi tänder ljus och jag bakar baguetter och äppelkaka. Efter hundpromenad i skogen blir det sopplunch med goda vänner hemma hos oss.

Ljusstake från Paradisverkstaden och klassiska lyktor i höstfärger från Ittala som jag aldrig tröttnar på.

Dessa baguetter bakar jag ett par gånger i veckan. Jag varierar innehållet med allt från rena vete (som kaka nästan) till lite grövre. Just nu är favoriten att blanda i 4-sädeslag men annars brukar jag ta grovt rågmjöl. Vetemjöl är alltid basen dock. Busenkelt och vansinnigt gott!

Receptet hittar ni HÄR.

"Mamma, allt Kristin gör är gott"

Jag har en väninna med stort hjärta som heter Kristin och som är en fena i köket. När Kristin kommer till oss brukar hon ha med sig en stor burk av sin hemmakokta hallonsylt, som är omåttligt poulär. Hallonen kommer från familjegården och är världens godaste.

I våras bestämde Kristin sig för att bli biodlare och ett litet bisamhälle införskaffades. Efter lite motgångar med en drottning som dog har de små flitiga jobbat ihop till den mest ljuvliga honung. Honungen har en viss anstrykning av mint i smaken, vilket tydligen kommer från lindblommorna. Kristin har genom att röra flitigt sett till att den är mjuk och len. En riktig finsmakarhonung!

När Ylva (tösen min) fick smaka honungen häromdagen kom det spontant "Mamma, allt Kristin gör är gott".

Jag är en honungsälskare av stora mått och många burkar går det åt i te, på smörgåsar och ibland på havregrynsgröten.

Tack Kristin och dina bin!

I natt har vi haft frost och jag har burit in en del växter över natten. Men nu svänger temperaturerna uppåt och blommorna åker ut igen. Idag åker trädgårdsmöblerna in; det är dags för vinterförberedelse.

Ha en riktigt härlig lördag!

Chelsea chop på kärleksört

I våras tipsade Katarina (Katarinas trädgård) mig om Chelsea chop. I månadsskiftet maj-juni klipps perennerna ner till ungefär hälften. Då blir växterna tvungna att börja om på nytt där du klippte och blomningen försenas. Jag testade det på delar av mina kärleksört. Blommorna blir något mindre men de blommar fint fortfarande.

På nedersta bilden syns blommor som är "choppade" och de som redan är utblommade.


Grönt på entrésidan

Nej, det blev inte någon utebelysning monterad i helgen. Vi hade planerat att göra det i söndags eftermiddag men då vräkte regnet ner samtidigt som det åskade och blixtrade. Vi kurade upp oss i soffan istället med härliga böcker. Lyxigt!

Hösten är här men framsidan är fortfarande riktigt grön. Klotrobiniorna är sena att slå ut på våren men i gengälld behåller de sin gröna färg och alla bladen långt in på hösten. Att bambun, buxbomarna och järnekarna är vintrgröna förstärker såklart det gröna intrycket. Olvonbuskarna brukar behålla en hel dela av sina blad hela vintern men efter årets torra sommar ser det ut som många kommera att trilla.

Inga direkt tjusiga bilder idag utan lite mer dokumentation. Så här ser det ut just nu. Terriern är med hela tiden....




Belysning i trädgården

I helgen hoppas jag att det ska finnas tid för att laborera lite med vår nya trädgårdsbelysning. Sedan innan är trädäcket ljussatt men ute i trädgården är det svart som natta.

Här kommer några bilder, tagna i början av sommaren, från trädäcket. Tyvärr blir ljuset mycket skarpare på bild än vad det uppöevs i verkligheten. Kan ju bero på fotografen....

I kväll kommer stora gossarna hem och umgås och det ska bli sååååå mysigt. Ha en riktigt härlig fredag!





Först lilla hund sen lite framsida

Tänkte jag skulle fota lite på framsidan men det blev mest på lilla hund.

För nya läsare (varmt välkomna) kan jag berätta att lilla vovven heter Myran och är en Norwichterrier. Myran är ett och ett halvt år gammal och kommer från kennel Soya i Skottorp. Myran som är en mycket trevlig liten vovve är hela familjens älskling och följer med överallt.
 

Och så var det ju en bild på entrén..

Favoritvyn och fina höstfärger

Visst var det längesedan jag visade en bild på favoritvyn? Idag kände jag först inte alls för att fotografera men så kom solen och det blev sådär magiskt vackert igen.
En bild från andra hållet blev det också. Titta så fint hostorna lyser i kapp med lönnen och gräsens blad har börjat gulna.

Tyvärr gäller det också bambun i bersån. Mitt ständiga bekymmer. Nu tror jag att jag har vattnat för dåligt men faktum är att de inte direkt har visat att de varit törstiga (som bambun på framsidan har). Marken är i alla fall torr. Jag har varit rädd att den skulle vara lite för blöt men det tror jag inte längre. Jag blir faktiskt inte klok på´t.

Min trädgård facinerar mig

Höstsolens låga strålar kastar ett magiskt sken på växterna i trädgården. Tänk att lavendeln och solhattarna fortfarande är så fina. Miscantusgräsen börjar skifta färg från djup rost till lite brunare toner och fler och fler löv skiftar färg.



För övrigt så funderar jag över Rubens ord till mig i en kommentar...."du har väl inte glömt klippa bort blommorna på revsugan"....jo, det har jag! Jag gillar revsuga men vill faktiskt inte ha dom överallt. Men, men det blir nästa års bekymmer.

Ullungrönnen glöder ikapp med boddörrarna

Ett tag är min trädgård väldigt grön, mot slutet av sommaren. Sen komme gräsen, kärleksörten och solhattarna. Och nu, nu är snart Ullungrönnen som ett glödande klot och det är mycket som börjar lysa gult och orange. Det är vackert!

 
Men, krukorna är fortfarande fina. Bacopan blommar villigt och kärleksörten som vi faktiskt njutit av sen mars är underbar.


Månskensrundan

I går var det dags för Madarundan och Månskensrundan i nordvästra Skåne. Om själva rundorna kan jag egentligen inte säga så mycket för vi hann bara med ett stopp på varje. Trevligt hade vi i alla fall.

På Månskensrundan valde vi att besöka Rolf och Gunilla Bengtssons trädågård i Rögle (vinnare av trädgårdstoppen första säsongen). Som väntat visade det sig vara ett bra val. Rolf och Gunilla kan det där med stämning och trädgården var mycket vacker. Vi kom kl sex vilket var lite tidigt. Vi fick gå runt och njuta av trädgården ganska länge innan det blev mörkt.

Jan-Ingvar från Jagorstrands i Vinslöv hade riggat upp belysning och ett system som heter Garden Lights från Gelia. Systemet uppfyllde våra behov till en vettig kostnad så vi slog faktiskt till. Ska bli oerhört spännande. Jag tror att vi kommer att behöva komplettera men nu har vi i alla fall något att börja med. Ska berätta exakt vad vi köpte och hur vi tänkte i ett senare inlägg.




Fler bilder från Rolf och Gunillas trädgårde hittar du HÄR.

Höst och vår samtidigt

Penséerna fortsätter villigt att blomma ikapp med höstanemonerna. Inte mig emot.

I går kväll anordnade Lunds trädgårdssällskap en mycket trevlig belysningskväll i Katarinas trädgård. Annette (från Lykkans) hade riggat belysning i trädgården och berättade ingående hur man bör tänka när man belyser sin trädgård. Det blir verkligen hur snyggt som helst. Vi har pratat om belysning länge men inte kommit loss men nu ska det ske. Tre saker som är viktiga när jag väljer system:

1) Det ska vara 12 voltssystem
2) LED lampor
3) Enkelt att koppla

Jag hoppas återkomma inom kort med inköpt system och bilder. Nu har jag skrivit det alltså ska det ske.......Jag hade tyvärr inte med mig min kamera men Katarina ha visat bilder på sin blogg, Katarinas trädgård.

I morgon bär det av på nya trädgårdsäventyr. På dagen, 10-17, är det "Madarundan" och på kvällen, 18-21,  öppnar privatträdgårdar upp för "Månskensrundan". Både Madarundan och Skymningsrundan går av stapeln i nordvästra Skåne.

Länkar:
Madarundan
Månskensrundan



Önskar er alla en riktigt härlig fredag!

Revsugan har flyttat

Krukan med rödbladig revsuga har fått flytta från bambubersån till entrén. Jag ville ha något som fångade upp färgen på det nyplanterade höstsilveraxet och stjälkarna på "Pannkakorna i luften". Revsugan i kruka har skött sig exemplariskt hela sommaren. Kräver inte mycket vatten och har en växtkraft som heter duga.

Att ha ett blommande höstsilverax precis vid dörren kan jag varmt rekommendera. Doften är ljuvlig.

Jag längtar till i kväll. Då ska jag på en belysningskväll som Lunds Trädgårdssällskap anordnar. Vi ska hålla till i KATARINAS underbara trädgård.