Katsuralunden - Sofiero slottspark

Sofiero 10-31.jpg

I förra veckan var jag bjuden till Sofiero inför Den stora trädgårdsfesten. Det var sista "byggdagen" så de flesta utställningsträdgårdarna / idéträdgårdarna var inte klara. Bilder från detta kan du hitta på mitt instagramkonto @mariapaalmbacken. Slottsparken var däremot i sin full sensommarprakt och var sagolikt vacker. Där fanns så mycket fint att jag inte kan visa allt på en gång.

Sofiero 10-32.jpg

Jag blev tokkär i detta trädgårdsrum, Jubileumsträdgården formgiven av landskapsarkitekt Mona Wembling. 

Sofiero 10-29.jpg

En cirkel med singel och en enkel bänk. Klot av idegran, flerstammiga träd och korneller med en matta av marktäckande perenner. Sanslöst vackert.

Sofiero 10-30.jpg

Slottsparken erbjuder verkligen något för alla smaker och sinnen. Sofiero är verkligen en upplevelse.

Fin gräsmatta - del 4

I samarbete med Algomin.

26 augusti a-2.jpg

Sommaren 2018 var inte gräsmattornas grönaste sommar direkt. Extrem värme och torka har satt sina spår både i naturen och i våra trädgårdar. Till och med vår gräsmatta, som i princip alltid är grön, dels pga högt grundvatten och dels pga vandrande skugga, har i år varit torr och brun.

Om sommaren varit lite mer som den brukar hade det varit lagom att gödsla gräset en 2:a gång kring midsommar (ca 8 veckor efter första gödslingen på våren). Torkan som rådde gjorde dock att det inte var lämpligt att gödsla då eftersom det inte är någon mening att gödsla en gräsmatta om det inte kommer något regn.

Nu har vi tack och lov fått regn igen och då är det dags att gödsla gräsmattan en andra gång. Gräsmattan kommer att tacka dig med att snabbt bli härligt grön, tät och stark igen.

Om du befinner dig i växtzon 1-4 är det i regel inga problem med att gödsla andra gången i augusti, särskilt inte som det sett ut de senare åren med en relativt sen första frost. Gräset fortsätter att växa och kan behöva den extra hjälpen. Det är dock inte en självklarhet att gödsla sent i augusti och en del menar att man inte ska lägga på kväve så här sent. Befinner du dig i växtzon 5-8 är det snarare en rekommendation att lägga på ett PK-gödsel med låg kvävehalt, t.ex. Algomin Trädgårdsgödsel eller Algomins nyhet Algomin Höstnäring. Mer om höstgödsling och varför man gör det kommer i ett separat inlägg längre fram. 

Om du bor i zon 1-4 rekommenderar jag att du gödslar din gräsmatta med Algomin Gräsgödsel som både kalkar och gödslar gräsmattan samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen

Gräsgödsel Algomin 8.jpg

Om du vill ha ett snabbare resultat kan du välja att använda Algomin Professional Green som har samma innehåll som Algomin Gräsgödsel, men är mer finfördelad. Den är speciellt anpassad för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare.

ladda ned.jpeg

 

Så här reparerar du din torra gräsmatta:

1) När torkan släppte hade det varit en god idé att rensa gräsmattan från ogräs som då oftast är mycket lätt att se.

2) Räfsa igenom mattan försiktigt. Om det är gult och fast är gräset bara torrt. Om det är gult och löst är gräset dött och riskerar att kväva gräset som kommer under.

3) När gräset blir grönt och växer ska du klippa det på högsta inställningen. Klipper du av mer än 1/3 av strået kan du chocka och skada gräset.

4) Gödsla gräset med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green.

5) Kala partier som inte tar sig kan behöva lite extra omsorg. Där rekommenderar jag att du lägger toppdress och stödsår med nya gräsfrön. Detta är perfekt att göra i september eller då nattemperaturen är mellan 12-15 grader. 

26 augusti a.jpg

Vår gräsmatta, som var alldeles brun i mitten, har hämtat sig väl efter torkan. Jag har nu gödslat den med Algomin Professional Green för ett snabbt resultat. Mina föräldrars gräsmatta, som jag också tar hand om, har gödslats med Algomin Gräsgödsel.

Som sista del i min serie om gräsmattor kommer jag att skriva om den värdefulla höstgödslingen. Håll utkik!

 

Gröna och röda toner

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Gröna och röda toner i min sensommarträdgård. Den torra sommaren har hållit snigelbeståndet på en rimlig nivå, vilket både jag och hostorna är tacksamma för. Så mycket snyggare med blad utan hål.

Hosta 'Gold Standard'

Hosta 'Gold Standard'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Miscanthus sinensis 'Malepartus' är ett av de högre japanska gräsen och blir ca 180 cm och får snygga röda vippor.

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Helgen gick lite för snabbt tycker jag. Vi har träffat både familj och vänner, vilket är underbart. Hade dock tänkt hinna med så mycket mer. Det kommer nya dagar...

Ha en skön söndag kväll!

Hosta Francee och höstmässa hos Mäster Grön

hosta-francee.jpg

Idag blir det lite ritarbete på förmiddagen innan det bär iväg till Mäster Gröns årliga höstmässa. Där träffas odlare, växtförädlare och vi får ta del av nyheter och lyssna till föreläsningar om gröna trender. I år ska vi dessutom fora Blomsterfrämjandet som fyller 50 år. Jag ser dessutom extra mycket fram emot att träffa kära kollegor/vänner.

Hosta Francee på bilden har klarat sig bra i torkan. Jag har stödvattnat några gånger under sommaren, men hostor är tåliga och har en fantastisk förmåga att samla det lilla regnvatten som kommer i sina strutlika blad.

Trädäcket just nu

silverpäron-trädäck.jpg

Idag visar jag några bilder från trädäcket. Det är grönt och frodigt, men krukorna är faktiskt lite tråkiga nu. En anledning till det är att jag har haft slut på gödning en längre tid och med allt vattnande så är de helt enkelt lite svältfödda och orkar inte blomma. 

14-8.jpg

Jag har flyttat om lite och den röda lönnen som knappt syntes bakom palettbladen har fått komma fram i ljuset.

norwichterrier-trädäck.jpg

Lilla älskade Myran på språng.

silverpäron-trädäck-krukor.jpg

Silverpäronet har vuxit rejält också denna sommar. Jag väntar med att klippa till vårvintern då jag vill att det ska skjuta många skott.

silverpäron-trädäck.jpg

Idag har jag klippt gräset för första gången på flera veckor. Snart är gräset alldeles grönt igen. Jippi!

Ha det gott!

Glansmiscantus Ferner Osten

Miscanthus-ferner-osten-japansk-lönn-margaretbee.jpg

Nu är det de japanska gräsens tid. I min trädgård är det 'Ferner Osten' som slår ut först. 'Ferner Ostens' vippor blir ca 150 cm höga och är därmed ett lättplacerat gräs. 

miscanthus-ferner-osten.jpg

Jag älskar den mörkt röda fägen...

bodtoppar.jpg

...och gillar att kombinera den med blodtoppar. 

13-3.jpg

Kärleksört 'Matrona' med sina mörka stjälkar är också fin att kombinera med.

kärleksört-matrona.jpg

Idag har det regnat rejält här och man har till slut upphävt grillförbudet i trädgårdar. Det råder dock fortsatt eldningsförbud. Trädgården suger i sig varenda droppe och gräset har redan blivit grönare.

Koltrastar och grönt

8-7.jpg

Det lite svalare sommarvädret är riktigt njutbart och regnet som kommer är mer än välkommet. 

12-3.jpg
12.jpg
koltrast-black-bird.jpg

Vår trädgård är full av relativt orädda koltrastar. Det beror antagligen på att de fötts någonstans i trädgården och vant sig vid oss från födseln. Thujahäcken är favoritstället att bygga bo i. Precis intill vår matplats har koltrastparet nu sin 2:a eller 3:e kull. Så härligt att följa dem. Peppar, peppar så har vi i år inga skator som annars brukar vara snabba att plundra bona. 

Ha en skön söndag!

Dahlia 'Black Jack'

dahlia-black-jack.jpg

Detta är första året som jag har dahlior. Det har gått ganska bra måste jag säga. De flesta knölarna jag satte tog sig fint och jag kommer definitivt ha dahlior igen. Jag har bara dahliorna i krukor och så kommer jag göra fortsättningsvis också. Nästa år ska jag dock göra lite annorlunda. Det hade varit mycket bra att använda krukor där man kan sätta ett stöd från början. Jag får nu jobba med stöd i efterhand och de funkar inte så bra. Mina dahlior hänger och slänger därför en hel del.

Dahlian på bilden är en riktig favorit. Den heter 'Black Jack' och blommorna är enorma. Den hade definitivt behövt ett bra stöd.

 

Varmt och torrt

8-2.jpg

Idag har det varit olidligt varmt med temperaturer över 30 grader. Det har inte gått att vara utomhus överhuvudtaget. Vi stänger alla fönster och dörrar och försöker hålla temperaturen nere inomhus så gott det går. 

I trädgården är det knastertorrt. Jag vattnar nyplanterat och stödvattnar emellanåt i rabatterna. Eftersom vår trädgård i normala fall har ganska fuktig jord är växterna anpassade efter det och behöver därför få sig lite vatten emellanåt. Gräsmattan får klara sig bäst den kan, vilken den också gör. 

8-5.jpg

Jag måste dock erkänna att jag börjar bli trött på det eviga vattnandet. Krukorna måste vattnas varje dag och min kruknäring är slut så de börjar se lite trötta ut. Måste införskaffa lite ny. Om man vill att sommarblommorna och perennerna i krukorna ska hålla sig fina hela sommaren och hösten är det viktigt att fylla på med näring. Speciellt nu när man måste vattna så mycket. Jorden blir snabbt urlakad.

8-4.jpg

Nu ska jag ut och vattna. Ha en skön onsdagkväll! 

Bornholmsfikon

fikon-bornholmsfikon.jpg

Att plocka egna fikon ger mig ett lyckorus. Det är verkligen en perfekt sommar för de solälskande fikonen. Vårt träd eller kanske mer buske, är ett sk 'Bornholmsfikon'. Det står i söderläge i trädäcket och har hittills klarat vintrarna galant.

bornholmsfikon-wallakra-stenkarlsfabrik.jpg

Här ligger godingarna i en skål från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

bornholmsfikon-fikon.jpg

Ett solvarmt sött fikon tillsammans med en bit ost är ren och skär njutning. Den fina skärbrädan i olivträ köpte jag på Kreta tidigare i sommar.

Hortensia 'Limelight'

hydrangeapaniculata-hortensia-limelight.jpg

Det blev en lång blogg-paus under semestern, men nu är jag tillbaka igen vid skrivbordet. Vi har haft fyra veckors 'hemester' med många härliga bad och osannolikt sköna kvällar. Planen var att vi skulle fixa en hel del i hemmet, men det har vädret satt stopp för. Det har helt enkelt varit för varmt. Lite utrensning har vi dock åstadkommit och maken har fixat med några småreparationer. 

Jag älskar hortensia 'Limelight' som blommar snällt och rikligt varje år.  Jag har fyra 'Limelight' i trädgården. En liten som planterades i våras och tre som jag haft i några år nu. Att hortensior älskar vatten är känt och hur vattnet påverkar tillväxten har visat sig extra tydligt i år.

hortensia1-3.jpg
hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

Jag har varit noga med att vattna den Scharlakanseken som vi planterade i höstas. Detta har inneburit att hortensian som står bredvid har fått rikligt med vatten och blivit enormt stor. Blommorna är också gigantiska.

hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

En liten bit ifrån står den här skönheten. Den har fått vatten lite då och då under säsongen. Den blommar fint, men har haft sämre tillväxt och blommorna är betydligt mindre.

hortensia-limelight.jpg

Detta är det äldsta exemplaret av mina 'Limelight' och den som brukar vara störst och ha flest blommor. Den har endast fått vatten två gånger under säsongen och är betydligt mindre än den brukar. Blommorna är också mindre än på de andra buskarna och bladen likaså.

Hortensior klarar sig helt ok med lite vatten, men frodas verkligen vid riklig tillgång. I våras gödslade jag dem med Rhododendrongödsel, något som skuggrönan också uppskattar.

hortensia-limelight.jpg

Ha en riktigt skön torsdag!