Lite trädgårdsfix

Mulet och milt med ett mycket lätt duggregn. Det börjar blir riktigt grönt och frodigt.  I går hade vi en alldeles underbar kväll och jag hade några sköna timmar i trädgården. Bl a klippte jag bort alla överblommade 'Thalior'. Jag klipper bara bort blommorna. Bladen får vara kvar och samla kraft till lökarna.
Jag putsade också mina ligusterklot och klippte fram de små idegranskloten bland sockblommorna.

Hostan som jag grävde upp ur en rabatt för många år sedan och satte i kruka, kommer snällt och är som vackrast nu. Jag har ingen aning om vad den heter.

Ha en riktgt fin fredag!


Karins underbara trädgård

Mitt absolut bästa tips på trädgårdsinspiration är att besöka andras trädgårdar. Igår var vi några stycken som besökte min trädgårdsvän Karin Sjölin. Karin är landskapsarkitekt och hela trädgården vittnar om att här bor ett proffs. Det vackra huset är från 1930-talet och trädgårdens former harmonierar så fint med arkitekturen.
Karin är en mästare på tulpaner och rosor. Rosorna är inte på gång än men lyckligtvis blommade några tulpaner fortfarande.

Jag bara älskar denna rabatt med toner i rosa, rött och djup mahogny. Jag älskar också den milt gröna färgen på husets fönster. Så fin till allt det gröna. Färgen heter 'Bladgrön' och kommer från Ottosson Färgmakeri.


Karin har jobbat med olika färgteman i sina rabatter. Nu går tex denna rabatten i rosa och ljusblått för att senare på säsongen gå i gula toner.
Tyvärr har jag glömt namnet på denna skönhet. På hösten planterar Karin stora krukor med lökar. Längst ned sätter hon narcisser, sen tulpaner och högst upp tex krokus. Krukorna får stå ute på hösten, men i december/januari åker de in i ett kallt förråd. När knopparna börjar kika upp får krukorna komma ut igen. Att de får stå inne har främst med vätan att göra. Blir det för blött så ruttnar nämligen lökarna.

Köksträdgården är en dröm och fikonträdet som står mot en södervägg har börjat slå ut.

Körsbärsblom

Här sitter hon och njuter av det vackra, min lilla vovve. Eller snarare, väntar på att någon ska gå förbi utanför tomten så att hon kan springa ner i hörnet och tokskälla....
Vi njuter i alla fall i fulla drag av det vackra. Nils, 15-åringen, sa häromdagen att han tyckte att körsbärsträdet är vackrare än magnolian när det blommar. Själv tycker jag att båda är vackrast.

Igår hade jag trädgårdsbesök av Helle. Vi drack kaffe under körsbärsblommorna och talade om trädgård odling. Helle är konstnär och gör underbara tavlor och så är hon fenomenal på att odla grönsaker. Hon har dessutom en av de finaste trädgårdar jag vet. Klicka  HÄR så kommer du kommer till Helles hemsida. HÄR finner du bilder från mina besök i trädgården
I år har jag tulpaner under körsbärsträdet också. 'Queen of Night' och 'Spring Green'. Kaukasisk förgätmigej (här Mr. Morse) är en fantastisk kombination med tulpaner. Den skira blomningen och frodigt gröna förhöjer tulpanernas skönhet flera gånger.


 Igår kväll hjälpte maken mig att göra om i en av mina stäppsalviarabatter. Inlägg kommer!

Ha en fin torsdag! För er som undrar så var Trendensers vårfest oerhört lyckad. Jag hade jättetrevligt och pratade nästan munnen ur led.


Olvontid

 Nu blommar olvonen (Hybridolvon 'Burkwoodii') på vår entrésida. Doften är ljuvlig och speciellt stark är doften  på kvällen.

 Inte världens snyggaste bild på Fanny, men hon ville så gärna vara med.

Förresten, i kväll ska jag gå på fest. Jag och härliga Anna (Arkitektens trädgård) ska gå på vårfest på Spinneriet, hos ingen mindre än Frida Ramstedt. Frida driver Sveriges populäraste inredningsblogg Trendenser. Det ska bli riktigt kul att träffa 50 andra bloggare på en och samma gång. Inte minst kul ska det bli att spana in Spinneriet som ser ut att vara en extremt snygg lokal.

Tulpantider


'Spring Green' och 'Queen of Night' i "lunden" (dvs under körsbärsträdet). 'Vanliga' sorter dessa dagar, men ack så vackra.
'Black Parrot' satte jag i kruka och hoppades på många läckra blommor.....det blev tre.
Jag brukar ha många 'Queen of Night' bland mina vita förgätmigej. Det har jag inte i år. Jag satte inga nya i höstas utan ville se hur många som kom upp i år. Till hösten blir det definitivt påfyllning.

Vilken helg vi haft. Man kunde knappt tro att det var sant. Jag har hunnit med mycket tycker jag. Igår for jag med en kompis till Lackalänga trädgård. Nu är det nämligen dags för stäppsalviorna att flytta ut. Mer om detta en annan dag.

Magnolia och körsbärsträd i blom

Wow! Vilka dagar och vilka kvällar vi har. Igår hade vi grillfest i trädgården och utsikten kunde inte varit bättre. Både magnolian, körsbärsträdet och silverpäronet (ej i bild), stod i blom. 


Nytrimmade lilla Myran njuter en stund på gräset innan hon måste springa ner i hörnet och skälla ut någon som går förbi. Gissa om vi är trötta på det?

Ha en riktigt skön söndag!

Från lunden

 Det händer grejor i min lilla lund under körsbärsträdet. Som jag nämnde igår har vi grävt bort all myskmadra som trivdes alldeles för bra här. Den är underbar men det är min kaukasiska förgätmigej 'Mr Morse' också.
Lite tomt utan myskmadran som var en grön matta bakom förgätmigejen blev det allt. Jag ska fylla på med fler träjon och tidiga vårlökar istället. I höstas satte jag ett gäng tulpaner bland förgätmigejen. Ser fram emot blomningen, men tycker det är riktigt fint nu också med de blå scillorna bland det skira vita.

Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', hasselört och höstsilverax på väg upp. Inte alls dumt. Vintergäckens blad har blivit höga, men vissnar snart ner.

Vilken helg vi har framför oss! Man tro knappt det är sant.

Magnolian i full blom

Som ni säkert förstår spelar magnolian huvudrollen i vår trädgård just nu. Jag vet inte hur många gånger per dag jag uppmanar mina familjemedlemmar att titta ut på underverket. Om man inte är ute i trädgården så är soffan i vardagsrummet första parkett. Jag skulle kunna ligga där hela dagarna och bara glo. 

Sorten är den vanliga praktmagnolian (Magnolia x soulangeana) som i alla fall är min favorit.


Underbar dag i trädgården

 Man tror ju knappt att det är sant. Från snöblandat regn och rusk till nästan sommar. Maj inledde storstilat och man blir ju alldeles lycklig när man tittar på väderprognosen.
Nu står Narcissus 'Thalia' i full blom och det är bedårande vackert. 
Magnolian går minsann inte av för hackor den heller. Jag var rädd att blommorna skulle bli missfärgade efter förra veckans bakslag, men de har klarat sig ganska bra.

Igår fixade vi lite i trädgården. Maken och jag grävde upp myskmadran som trivdes alldeles för bra under körsbärsträdet. Den är helt underbar men jag vill att mina andra raringar också ska få en chans. Jag visste att  myskmadran var aggressiv när jag planterade den för två år sedan, men kunde ändå inte motstå den. Jag har hört att myskmadra tom konkurrerar ut kirskål. Så har du problem med kirskål på en lite skuggig plats så kan jag rekommendera myskmadra.

Barnen monterade dessutom studsmattan. Förhoppningsvis är det sista säsongen för den.



Magnolia i knopp

Knoppstadiet, precis innan den slår ut. Kanske är den som allra finast då, magnolian. Kanske är det känslan och förväntan att hela härligheten ligger framför mig som gör att jag tycker så. 
Men visst är dom vackra, knopparna. Formen och färgen som drar från djup magenta till vitt. Vår magnolia är en praktmagnolia (Magnolia x soulangeana). 
 Här pratar vi alltid om hurvida magnoliorna ska blomma till Valborg. I vår trädgård kommer den inte riktigt ha slagit ut men i Lundagård är blomningen nog praktfull.

Idag skiner solen och fåglarna kvittrar. Våren är tillbaka! Ha en riktigt fin fredag.


Det är vackert när det regnat

 Just i denna stund vräker det ner snöblandat regn. Jag är tacksam för mitt varma kontor och mina små flickor som sussar i sin krog (jodå man får plats i samma). Men, i morse tog jag en tur med kameran i trädgården och då var det minsann inte så dumt. Allra vackrast tycker jag nämligen det är när det precis har regnat. Färgerna är mustiga och ljuset fint.

 Thaliorna trivs hos mig och blir fler för varje år. Det tackar jag för.
Alunroten ('Palace Purple') börjar komma så smått. Lite skeptisk är jag till plantorna som står precis vid fågelbordet. De ser lite ansatta ut. Kanske får jag komplettera med en ny planta.
Två av mina ligusterklot har varit gröna och fina hela vintern. De andra tappade alla bladen. Lite så är det med liguster. Ibland håller de sig jättefina, ibland inte. Nu grönskar de i alla fall och snart är alla gröna och fina igen. Detta är lite tråkigt med just liguster. Fördelen är att det går snabbt att forma klot.

Trädgårdstid - en lisa för själen

Våren är en hektiskt tid för en trädgårdsdesigner. Jag har massor att göra, vilket såklart är jätteroligt. Många roliga projekt och trädgårdsdrömmar som ska uppfyllas. Att varva ner är viktigt emellanåt och jag behövde verkligen några timmar på egen hand i min trädgård igår. Jag flyttade några växter, rensade lite ogräs, skurade fågelbad och fotade lite. Sen satt jag länge, länge i bersån med lilla Fanny-vovven i knäet och bara funderade. Något måste göras åt min plantering av stäppsalvior.....mer om det en annan dag.
De botaniska tulpanerna 'Turkestanica' är ljuvliga. Det är första gången jag har dem på friland, men som jag förstått det ska de både komma igen år efter år och villigt bli fler. Låter som poesi i mina öron. De är låga, blommar tidigt och bladen är tämligen smala. Perfekt när de sen ska vissna ner bland alunrot och hosta.
Pilens skira grönska är så vacker. Bollarna av norsk brudspirea är också alldeles gröna nu. Liten Fanny kom också med på bild.

Ha en riktigt skön söndag kväll!

Ta bort gröna alger med ogräsättika

Gröna alger på trädäck. Inte så kul och inte så fräscht. Efter tips från bloggen Cattis & Eira, provade jag ogräsättika. Först skurade jag däcket med såpa och lät det torka. Därefter rollade jag noggrant med outspädd ogräsättika. Efter några dagar började det redan se bra ut och efter en vecka var allt det gröna borta. 

Så här ser det ut nu. Superfint! Att ogräsättika dessutom är biologiskt nedbrytbart på bara några dagar gör också att det känns bra att använda.

Kungsängslilja - Fritillaria meleagris


Kungsängsliljorna (Fritillaria meleagris) är en favorit hos många, också hos mig. Den är så ljuvlig i både form och färg. Jag har den på två ställen i trädågården, i "hålet" i trädäcket och i kanten av rabatten under magnolian. Jag sätter några nya lökar varje höst eftersom jag snabbt vill ha många. 

Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma. Sitt svenska namn har den fått efter Kungsängen, strax söder om Uppsala stad. Där finns nordens största population av kungsängslilja. Kungsängsliljorna stormtrivs på sanka strandängar.
Det tråkiga med lökväxter är att bladen ser tråkiga ut när de vissnar ner. Med kungsängsliljan är detta inget bekymmer eftersom bladen är så smala och fina.