Tips - Beskärning med Fiskars

I samarbete med Fiskars

Fiskars 1-6.jpg

Skarpa funktionella verktyg är en fröjd att jobba med. I samarbete med Fiskars har jag fått förmånen att testa Fiskars PowerGearX-verktyg lämpade för trädgårdsbeskärning, samt dela mina bästa tips inför JAS-månaderna.

Forskning och erfarenhet har visat att den allra bästa tiden att beskära de flesta vedartade träd och buskar är under JAS-månaderna, alltså på sensommaren och hösten. JAS är en förkortning för juli, augusti och september. Vid denna tiden är tillväxten fortfarande stark och såren efter beskärning läker snabbt ihop. För många växter är det direkt olämpligt att beskära på våren då växten riskerar att blöda. Det innebär att saven rinner ur såren och kan bli inkörsport för svampsjukdomar och röta. Beskärning under JAS-månaderna ger inte alls samma savflöde och såren hinner torka in och slutas före vintern.

Några "blödare" som definitivt ska beskäras under JAS är avenbok, bok, lönn, björk, körsbär, plommon, persika, magnolia, valnöt och mullbär. 

Vissa vårblommande buskar sätter knoppar året innan de blommar och är lämpligast att beskära direkt efter blomningen. Exempel på detta är syren, forsythia, schersmin, ginst och rododendron.

Fiskars 1.jpg

När det kommer till verktygen är det mycket viktigt att de är skarpa och lätta att arbeta med. Jag använder en manuell häcksax för trimning av buskar och de lägre häckarna i trädgården. Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekansim som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Under försommaren trimmar jag regelbundet mina stora klot av spirea och liguster med en manuell häcksax, medan de formklippta kloten av idegran får vänta till JAS.

Fiskars 1-7.jpg
Fiskars 1-4.jpg

Döda grenar kan man ta ner när som under året. Jag blev ganska nöjd när jag hittade en död gren högt upp i pilen eftersom jag då genast fick tillfälle att testa Universalklipparen UPX86. Om du har stora träd är detta ett riktigt superverktyg som jag varmt kan rekommendera. Universalklipparen väger inte mycket och har ett  justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars 3.jpg
Fiskars-3.jpg

På våren, när klotrobiniorna "tänder" är det lagom att klippa dem. Vi brukar klippa våra vartannat år. Många grenar är tunna, men vissa har hunnit bli riktigt kraftiga. Fiskars PowerGearX Grensax som med lätthet klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm var helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form gav dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

Fiskars 2-2.jpg

Jag går alltid omkring med en sekatör i fickan. Alltid vill man knipsa något. Fiskars har tagit fram två olika modeller med lite olika användningsområden. De finns dessutom i två olika storlekar, beroende på hur stora händer du har. Att ett verktyg känns bra i handen är så otroligt viktigt.

PowerGearX sekatör med mothåll (den övre på bilden) används för att klippa torra grenar upp till en diameter av 26 mm. 

PowerGearX sekatör med sidoskär (den undre på bilden) används för att klippa färska grenar upp till en diameter av 26 mm.

Gemensamt för båda sekatörerna är att de är lätta och slitstarka samt har en unik mekanism som gör klippet upp till 3,5 gånger lättare jämfört med standardmekanismer.

Fiskars 1-8.jpg

Hur många trädgårdshandskar har du? Jag har väldigt många och letar alltid efter nya sköna. Fiskars trädgårdshandskar sitter jättebra på mig. Passformen är utmärkt och de har extra skydd för tumme och pekfinger för att underlätta vid rensning av t ex nässlor och tistlar.

Ha en riktigt fin onsdag!