Trend alert

Trend Alert: Black Fences. Så lyder rubriken på ett inlägg igår på den amerikanska siten GARDENISTA. Gissa vems svarta plank och framsida som är med på bild bild? Jo, mitt! Lite stolt och glad är jag allt.



Idag retar jag mig på några av mina julrosor som inte alls beter sig som jag vill...

Här en "före" när jag köpte dem förra året:
 Och en "efter" i år:
Stora och frodiga och med många blommor och knoppar. Det är ju bra. Men som ni ser så kryper blommorna längs marken och det är ju mindre kul. Någon som känner igen beteendet?

Perenner i kurka

När det kommer till krukplanteringar gillar jag att jobba med perenner som kommer år efter år men också som kan stå ute året om.

Favoriterna är hostor, kärleksört, klätterhostensia, alunrot och revsuga. Förra året provade jag också på höstsilverax och strutbräken. Ska bli spännande att se hur de klarat vintern. Jag är faktiskt inte det minsta orolig. Krukorna står ute hela vintern utan täckning. Jag använder mig av relativt stora krukor dock. På våren slänger jag på lite ny jord och ibland lite kogödsel.

Vissa kryddor som mynta klarar sig alltid. I år har desstuom salvian, timjan och rosmarin också klarat sig. Mycket trevligt!

Sen kompletterar jag med penséer på våren och försommaren och därefter kanske enkla lobelior får stå för färgen. Bacopa är en tacksam 'blommare' som också kan stå i skugga. Jag har inte övervintrat Euphorbia 'Diamond Frost' men det ska gå om man förvarar dem frostfritt. 



Klätterhortensia, kärleksört, pannkakor i luften (större än plättarna), rosmarin, penséer och något som jag inte varken ser eller minns vad det var.

Hosta (med dekoration) och till höger skymtar revsugan.

Hosta Francee

Strukbräken i krukor och Klematis 'Summersnow' som är nedgrävd i stora plastbyttor med botten borttagen.

Salvia, kärleksört, Oxalis (övervintrar i förrådet), klöver (har nog också klarat vintern i förrådet), chokladblommar och örter.

Hostan, revsugan och penséerna i bersån igen.

Blött, regnigt och ser kallt ut

Idag ser det inte alls trevligt ut ute. Jag som hade planer på att klippa bokhäckar. Bok, Fagus Sylvatica, går utmärkt att klippa på vårvintern.

Nä, nu får det bli bilder som många av er redan har sett men jag behöver en liten "härlighetskick".

Just nu oroar jag mig lite för att tulpanerna inte ska bli så många i år, trots att jag satte fler lökar i våras. Jag tittar och tittar....kanske att jag kan dra upp den med blicken. Men, is i magen, de kommer förhoppningsvis. Det är faktiskt bara den 2:e mars idag.

Jag oroar mig också lite för den japanska lönnen som fått sprickor längst ned på stammen. Läste att det är vanligt att japanska lönnar får sprickor i stammen men jag gillar det INTE.




Skön söndag!




Efter en runda till tippen

Idag har vi kört grenar och ett antal säckar med löv till tippen. Jag älskar vår stora pil men jedrans så skräpig den är. Till skillnad från att städa inomhus så har jag inga som helst problem med att städa i trådgården.  Jag har inte klippt ner allt på trädgårdssidan än. Tycker fortfarande att gräsen (ändå lite för tidigt för dem) och kärleksörten är dekorativ.

Jag går och spanar på alla lökar som är på väg upp. I år ser det ut som Thaliorna blir fler än någonsin. Härligt!

I torsdags var jag på Lunds trädgårdsförenings mer än fullsatta föreläsning med Hannu Sörenström som pratade om lundväxter. Jättetrevligt och perfekt för mig som går och funderar på min blivande lund under körsbärsträdet.



Önskar dig en riktigt skön lördag!