Magnolians knoppar brister

Jag är lyckligt lottad som har en praktmagnolia som trivs i min trädgård. Den fanns redan när vi flyttade in för 11 år sedan men var då bara en liten buske. Numera är har busken blivit ett mindre träd som varje år bjuder på en spektakulär blomning. Traditionellt brukar praktmagnoliorna blomma kring Valborg här men i år blir det nog lite tidigare. Det första jag gör när jag stigit upp är alltid att titta ut i trädgården. Just nu fokuserar jag direkt på magnolian eftersom den är alldeles underbar i morgonljuset liksom kvällsljuset. Då syns nämligen knoppar och blommor bäst.

Julrosorna fortsätter att blomma och blomma. Fina färger till magnolians knoppar.

Magnolior har ytliga rötter och gillar inte att man "går på dem". Om du vill plantera en magnolia råder jag dig därför att skapa en liten (eller stor) plantering runt om den för att skydda dess rötter. Det är dessutom både snyggt och lättskött.


Klätterhortensia i kruka

Jag fick en fråga om hur jag sköter mina klätterhortensior i kruka. Jag har haft hortensiorna i samma oisolerade krukor i 4 år nu. Krukorna står ute året om på samma plats och jag täcker dem inte med något. Jag har heller aldrig planterat om dem. Däremot får de lite kogödsel på vårkanten och på sommaren extra näring. Otroligt lättskötta med andra ord. Ger på ett enkelt sätt höjd på terassen och trivs både i sol och skugga.

"Klätterställningarna" har jag köpt på Lödde Plantskola som har dem i flera olika storlekar. På två av dem bad jag mannen såga av topparna som jag tyckte gav ett lite för romantiskt intryck till vårt hus.

Bild från igår:


Juni 2013


Augusti 2013 (denna plantan är ett år yngre än de andra och står skuggigare)

Nyinköpta, maj 2010
Igår hände något mycket tråkigt (ja, allt är relativt). Jag grejade lite med bloggen och råkade ta bort hela min lista med trädgårdsbloggar. Gissa om jag blev både sur och arg på mig själv.....och på blogger som inte har någon funktion att man kan ångra sig. När jag sen skulle försöka lägga in er alla igen så funkade det inte alls. Grrrrr! Jag ska göra nytt försök.

Nöjd med helgen

Åh, så nöjd jag är med oss, mig och maken. I helgen har vi fixat en hel del tillsammans i trädgården. Nästan alla rabatterna är jordförbättrade med kogödsel. Krukor med perenner får också lite.

Thaliorna har kommit långt och jag gläder mig åt att de verkar trivas hos mig. Ser ni hur snyggt den suddiga lilla lönnen (Orange Dream) matchar bokhäcken. Färgerna på bilden är helt i min smak.

Klotrobiniorna är klippta och det exemplar som dött är utbytt. Vi har haft lite otur med våra Klotrobinior. Utav sex planterade 2010 har vi nu bytt ut tre. Det första var dåligt i ympen och därför dog kronan. Det andra tror man på plantskolan dog av en svamp som drabbar robinior och det tredje vet vi faktiskt inte. Först dog kronan och sen hela trädet. Eftersom man haft problem med en svamp som dödar träden har man nu börjat ympa på en annan stam som ska vara bättre. Jag håller tummarna för jag vill ha mina träd.
Något som jag riktigt dragit mig för är hur jag skulle göra med järnekarna på entrésidan. Järnekar vill inte torka ut och det gjorde dessa tyvärr vid något tillfälle förra sommaren. Detta ledde till att de tappade många blad och blev riktigt glesa och trista. Så vill jag inte ha dem. Igår fick det bära eller brista. Jag tog in dem rejält och hoppas på att de ska slå nya skott. Fick se några exemplar på plantskolan som de hanterat på samma sätt och de var nu täta och fina även om det tagit lång tid.
Den kaukasiska förgätmigejen har kommit riktigt långt och blommar för fullt.

Två favoriter

Två av mina favoriter i trädgården är klätterhortsensiorna och spireakloten.

Klätterhortensior har jag både i marken mot planket på entrésidan och i krukor på trädäcket. Om du har en tråkig vägg och inte vill ha något som klättrar mot väggen varför inte plantera en klätterhortensia i kruka med en rejäl ställning i. Snyggt året om! Jag gillar de brunröda stammarna på vintern och den frodiga grönska på sommaren. En bonus är att de slår ut tidigt på våren också.

Omåttligt förtjust är jag också i mina spireaklot. Det är Norsk brudspirea som jag tuktat rejält. Dessa har också ett snyggt grenverk på vintern och blir gröna härliga bollar på sommaren. Som ni ser så grönskar de också tidigt vilket gör att jag gillar dem än mer. På bilden är spireakloten paret "bakom" magnolian.


I Prästaskogen med Myran

Varje dag går jag en lång promenad i skogen med Myran, vår lilla Norwichterrier. Dagens höjdpunkt tycker både Myran och jag. Vi varierar våra rundor så gott vi kan. Igår åkte vi till Prästaskogen som ligger alldeles i närheten (Torna Hällestad). Underbart vackert med vitsippor, stora vresbokar och gamla ekar. Skog och öppna landskap om vartannat.










Skuggröna och idegransplantor

För ett par år sedan satte jag ett parti skuggröna (Pachysandra)vid lilla skjulet på trädgårdssidan. Ett lyckokast måste jag säga. Den har varit lika grön och fin hela vintern och nu kommer det vita små blommor. Lilla busken är en Syrenhortensia 'Limelight' som jag beskurit.
Det är fullt i det lilla skjulet och växter står på rad utanför. De små idegransplantorna ska jag göra klot av och sätta vid bambubersån.
Det är så kul att ni gillar min plantering i trädäcket. Jag lapar i mig och blir så glad för alla positiva kommentarer.

Planteringshålet är fyllt!

Ta-daaa!!! Planterar och klart i "hålet". Inte ser det mycket ut för världen nu men lite längre fram hoppas jag på en prunkande ö. Först tyckte jag att jag hade massor av plats men sen tyckte jag att jag hade alldeles för lite plats. För att det inte ska se ut som en julgrupp gällde det att begränsa sig i valet av växter. Jag har satt växterna i tätaste laget och när bambun, gräset och klotet växer till sig får perennerna maka på sig. Men jag vill att det ska vara fint fort och därför gjorde jag så.

Eftersom jag vill ha ett lugnt intryck i min trädgård jobbar jag mycket med upprepningar och stora grupper växter av samma sort. Masseffekt är dessutom snyggt.

I "hålet" har jag planterat:

2 st bambu 'Bimbo' (blir ca 1-1,5 m)
1 st Bornholmsfikon (hoppas att det klara sig annars sätter jag något annat)
1 st Miscantus Sinensis 'Ferner Osten'
1 st Norsk Brudspirea som formats till ett klot
Lavendel 'Hidecote Blue'
Stäppsalvia 'Caradonna'
Vit Rudbeckia
Lammöron 'Silver Carpet'