Tidiga vårlökar

Alombacken-tradgardsdesign-krokus-snoklockor-6.jpg

För varje dag poppar det upp fler lökar i trädgården. Snödropparna har blommat ett tag och har nu fått sällskap av snöklockor, krokus och iris. Våren är här på riktigt.

Snöklocka - Leucojum vernum

Snöklocka - Leucojum vernum

Krokus - Crocus

Krokus - Crocus

Iris

Iris

Snödroppar - Galantus nivalis

Snödroppar - Galantus nivalis

Idag är jag extra glad. Mina kära föräldrar har nämligen fått tid för vaccination mot eländiga Corona. Nu håller jag bara tummarna att min lilla svärmor också får en tid snart. Och alla andra också såklart. Var rädda om er!

Snödroppar på gång

Almbacken-tradgardsdesign-varlok-varblomster-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-5.jpg

Inga blommor får väs så mycket uppmärksamhet som de första snödropparna. Jag går minst två rundor i trädgården varje dag för att se om det hänt något. Varje vår petar jag ner några snödroppar “in the green” som det heter och drömmer om den dagen min trädgård består av ett vitt hav. Det är långt kvar, men det blir helt klart fler tuvor för varje år.

Almbacken-tradgardsdesign-varlok-varblomster-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-21.jpg

Hakonegräset i cortenellipsen är fortfarande vintersnyggt och får vara så några veckor till innan jag klipper det. Nu kliar det i mina fingrar att göra vårfint i trädgården. Idag ska det bli 13 grader varmt och om jag är riktigt flitig på förmiddagen kan jag kanske unna mig en timmes trädgårdsfixande i eftermiddag.

Månadsbild - februari

Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse.jpg

Jag brukar ta månadsbilden runt den 15:e varje månad och då såg det faktiskt ut som på bilden. Det var flera minusgrader och dagen bjöd på sol och blå himmel. Jag är glad att vi fick några veckor med riktig vinter i år. Det har faktiskt varit riktigt härligt med snö och sol. Nu töar det och jag längtar efter snödroppar och krokusar.

Nu har det gått året runt med bilder från denna vy och det är dags att titta ut en ny. Har faktiskt ingen aning om vilken det blir. Måste ut och “känna in”.

Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-2.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-3.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-4.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-5.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-6.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-7.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-8.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-9.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-11.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-manadsbilden-orangeri-glashus-vaxthus-greenhouse-12.jpg

För ett år sedan...

Almbacken-tradgardsdesign-snodroppar-krokus-3.jpg

…såg det helt annorlunda ut i trädgården. Då blommade snödroppar, vintergäck, krokus och julrosor för fullt. Förra året fick vi faktiskt aldrig någon vinter i Skåne och med handen på hjärtat så var det extremt grått och regnigt. Men ändå…som jag längtar efter snödropparna och krokusarna och att se trädgården leva igen. Just i år längtar man kanske lite extra eftersom pandemin tenderar att suga ganska mycket energi, i alla fall från mig. Förutom att jag längtar efter vårlökarna så längtar jag efter vaccinet. Så frustrerande (men inte helt oväntat) det är med alla förseningar. Jag håller tummarna att alla som vill fått en spruta innan midsommar.

Almbacken-tradgardsdesign-snodroppar-krokus.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-snodroppar.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-snodroppar-krokus-5.jpg

Ha en fin onsdag!

En bricka med vår

feb 5-7.jpg

Utomhus är det många minusgrader, men i glashuset är det full vår. Jag har samlat ett gäng vårlökar på en bricka och just nu blommar vintergäck och snödroppar.

feb 5-8.jpg
ALmbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri.jpg

Önskar dig en härlig lördag! Jag ska gå en lång promenad med vovvarna i skogen och sen ska jag dricka kaffe i glashuset och leka att det är vår.

Blå hyacinter

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-hyacinter.jpg

I januari blir jag alltid sugen på blått. Då plockar jag fram våra blå keramiktallrikar och frossar i blå hyacinter, pärlhyacinter och irisar. Jag köper på mig stora flak med hyacinter i juletid som jag sen förvarar utomhus och i glashuset. Jag plockar in lökarna efterhand, men bäst trivs de i det svala glashuset.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-hyacinter.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-hyacinter.jpg

Ha en fin start på veckan!

Allium 'Mount Everest'

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-12.jpg

Här sitter vi ofta och dricker vårt eftermiddagskaffe. Det är så härligt när ljuset silar genom pilen och skapar ett fantastiskt ljus. I krukan till vänster trivs en liten tall och i krukan till höger en japansk blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-13.jpg

Med bokhäcken som fond ståtar allium ‘Mount Everest’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-11.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-23.jpg

Dessa härliga försommardagar. Visserligen spenderar jag mest tid vid skrivbordet, men alla måltider och små pauser avnjuts i trädgården.

Ha en fin tisdag!

Ljuvliga dagar

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia-orangeri.jpg

Det är nästan så man får nypa sig i armen. Så ljuvligt är det ute just nu. Soligt och alldeles vindstilla. Trädgården hade dock inte tackat nej till ett lätt strilande vårregn. Det är mycket torrt i marken och det är nu vi växterna behöver vattnet som bäst. Man är aldrig riktigt nöjd.

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-koltrast.jpg

I vår trädgård trivs koltrastarna och duvorna. Vi har i alla fall två par koltrastar som har byggt bon. Jag misstänker att det är ungar från tidigare kullar som bor här eftersom de inte är det minsta rädda varken för oss eller hundarna. De ställer till en himla oreda i rabatterna och vi är helt inne på att skaffa rabattkanter eftersom de sprätter ut en massa “krafs” på gångarna. På morgnar och kvällar är det i princip kö till badställena och det är så himla härligt.

Ha en fin torsdag!

Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Det är onekligen så att magnoliablomningen är det mest spektakulära som sker i vår trädgård. Som allra vackrast är det i skymningen när blommorna riktigt lyser.

Vår magnolia är en praktmagnolia, Magnolia x soulangeana. Den blir 4-6 m hög, får en mycket vid krona och kan odlas i zon 1-2.

Ha en fin tisdag!

Vildtulpan och kungsängslilja

Kungsängslilja.jpg

Hur många bilder kan man ta på kungsängsliljorna? Väldigt många, om du frågar mig. Makalöst vackra. Jag har redan flera som blommar och lika många bara precis har börjat titta upp. Det gäller att hänga med i svängarna.

Vildtulpan-turkestanica-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Just när snödropparna blommat över och krokusarna sjunger på sista versen är det dags för tar nya skönheter vid. De första tulpanerna att blomma i min trädgård är de förtjusande botaniska tulpanerna ‘Turkestanica’. Just dessa växer i cortenellipsen. Eftersom alla krokuslökar blev festmat var jag rädd att samma öde hade gått tulpanerna till mötes. Många har blivit uppätna, men inte alla. De botaniska tulpanerna ‘Turkestanica´ blir ca 25 cm höga, får flera blommor på varje stjälk och är långlivade. Fina egenskaper tycker jag.

Ha en fin tisdag!

Idag bär det av till östkusten där jag ska titta på ett nytt uppdrag.