Marsträdgård

Alombacken-tradgardsdesign-mars-iris-krokus-mars-4.jpg

Jag har fått till några sköna stunder i trädgården de senaste dagarna. Det gör mig gott. Blev oerhört inspirerad av snödroppsvandringen som Gunnel Carlsson arrangerade i sin härliga trädgård. Jag delar södroppar och snöklockor och planterar dem meddetsamma. Man kan vänta (och det rekommenderas oftast) till snödropparna eller snöklockorna har vissnat ner också. Jag gör det när andan faller på och det går hur bra som helst.

Alombacken-tradgardsdesign-mars-iris-krokus-mars-5.jpg

Jag har börjat samla ihop mina krukor för att se över vad jag har inför planteringen av vårblommor. Funderar på hur det ska arrangeras och vilka färger jag ska ha var.

Alombacken-tradgardsdesign-mars-iris-krokus-mars-7.jpg

Jag har också beställt en prydnadsapel, en Malus ‘Evereste’. Jag ska flytta på den japanska lönnen ‘Orange Dream’ (står till höger om fågelmataren) som numera får för mycket sol på sig och där har jag tänkt att apeln ska stå. Ser redan fram emot äppelblom i maj.

Ha en fin tisdag!

Acer palmatum 'Atropurpureum'

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

I en stor kruka växer den japanska blodlönnen Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Jag fick den för några år sedan av mina danska trädgårdsvänner. På våren slår den ut i röda toner, medan den under sommarmånaderna är mer brunröd. På hösten skiftar bladen färg igen och nu är den som röd som en brinnande buske. Visst är den läcker?

Almbacken-tradgardsdesign-karl-foerster-acer-palmatum-Atropurpureum.jpg

Tuvtåtel ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis ‘Karl Foerster’) håller stilen hela vintern och är ett av mina favoritgräs.

Almbacken-tradgardsdesign-karl-foerster-acer-palmatum-Atropurpureum.jpg.jpg
Acer-palmatum-Atropurpureum-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Efter många soliga dagar har vi idag haft ett stilla duggande hela dagen. I helgen som gick var planen att tömma krukor och plantera lökar. Några krukor tömdes, men sedan gav sig maken och jag på att rensa i trädgårdsboden. Jösses så mycket grejor där var som vi inte behövde. Hela bilen (och den är stor) fylldes me grejor att skänka och slänga. Oerhört tillfredsställande och det är numera en ren fröjd att gå in i trädgårdsförrådet.

Ha en fin onsdag!

Månadsbild - oktober

Oktober

Oktober

Då var det dags för månadsbilden för oktober månad. Nu sparkar i röda toner ullungrönnen och den japanska blodlönnen ‘Atropurpureum’ som står i en stor kruka är knallröd. Om du tittar bakåt så ser du att den under sommarmånaderna är mer brunröd. Läckert! Hakonegräset ligger tungt på morgonen av daggen. Blodormroten blommar oförtrutet vidare, liksom skogsastern och bergromroten.

Jag har börjat sätta lökar, men är inte helt klar än. Lite nedslagen av mössens framfart kommer jag sätta betydligt färre lökar i år. En sak är säker och det är att krukorna ska täckas med nät så att marodörerna inte kommer åt “gobitarna”, jag menar lökarna.

Hittills har oktober varit helt underbar med hög klar luft, sol och inga frostnätter (peppar, peppar…). Jag hoppas det fortsätter så ett bra tag till.

September

September

Augusti

Augusti

Juli

Juli

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Scharlakanseken i höstskrud

13 oktober-10.jpg

Det är inte bara ullungrönnen som står i brand i trädgården. Scharlakanseken står också i lågor.

13 oktober-11.jpg

När eken slog ut i år visade det sig att flera grenar hade dött. Jag misstänker att det är de torra somrarna som har varit som stressat trädet. Trädet planterades hösten 2017 och sen kom den torra sommararna 2018 och 2019. Vi har givetvis vattnat trädet, men det har helt enkelt fått för lite vatten. Trädet har vuxit rejält och jag hoppas att det mår bra.

Ha en fin onsdag!

Solig höstmorgon

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Oktober visar sig från sin allra bästa sida. Morgnarna är kalla med endast 3-4 grader men sen värmer solen och det blir hur skönt som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Jag har planterat några lökar, men har en hel del kvar som ska i jorden. Jag hoppas på fint helgväder så jag får lit gjort i trädgården. Plantera lökar är en uppgift. Tömma krukor med tomater och dahlior är en annan.

13 oktober-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Ha en fin tisdag!

Röda toner

Ullungrönn (Sorbus ‘Dodong’)

Ullungrönn (Sorbus ‘Dodong’)

Nu har trädgården börjat spraka i röda toner. Ullungrönnen (Sorbus ‘Dodong’) som vissa år blir orange kommer i år bli knallröd.

Ullungrönn (Sorbus Dodong)

Ullungrönn (Sorbus Dodong)

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Den röda japanska lönnen ‘Atropurpureum’ blir än rödare på hösten.

Scharlakansek (Quercus Coccinea)

Scharlakansek (Quercus Coccinea)

Scharlakanseken (Qurecus Coccinea) har också börjat anta sin höstkostym.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-ullungrönn-scharlakansek-hortensia-7.jpg

Hortensia ‘Limelight’ skiftar från vitt till ljuvliga smutsrosa toner.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-22.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-septmber-8.jpg

Önskar dig en riktigt fin fredag!

TACK!

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-8.jpg

Jag vill rikta ett varmt och innerligt tack till alla som kom till vår “öppna trädgård” i söndags. Tänk att så många hittat till oss och att många kört så långt. Vi hade besökare från Köln i Tyskland, Danmark, Stockholm, Växjö, Öland, Ljungby, Kalmar och Karlskrona. Jag pratade oavbrutet hela dagen och ändå hann jag bara prata med en bråkdel.

Tack också till Vetlanda trädgårdssällskap som var här i lördags och Sjöbo Trädgårdssällskap som kom i går kväll. Det var jättetrevligt att ha er här.

Karolina (@Karolinalansmansgarden) och jag tyckte det var så fantastiskt roligt och pratar redan om nästa tillfälle.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-24.jpg

De syns kanske inte så tydligt, men framför kärleksörten (‘Matrona’) har jag planterat blåtåtel ‘Edith Dudzsus’. Stjärnflockorna som stod där tidigare fick fula fläckar på bladen varje år. Kanske att de drabbats av mineralarver som är vanligt på stjärnflockor. På bilden syns också alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’) och bergormrot (Bistorta affinis).

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-9.jpg

Glashuset är nu rejält inbäddat i grönska och syns knappt. Ikväll kommer min kära svärmor och kära svägerska. Då ska vi sitta där (på behörigt avstånd) och äta en bit mat och dricka ett glas vin. Livskvalitet en tisdag.

Allium 'Purple Sensation' - igen

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-2.jpg

Juni och försommar. En underbar tid. Jag kan inte motstå att fotografera allium ‘Purple Sensation’ från alla möjliga vinklar. De är onekligen ett smycke i trädgården.

Nationaldagen bjöd på ett välkommet regn innan det sprack upp och blev en fantastiskt vacker kväll. Vi njöt den tillsammans med några vänner på middag i orangeriet. Igår fixade jag med ditt och datt i trädgården. Så skönt och avkopplande.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-18.jpg

Lika underbara som blommorna är, lika trista är de vissnande bladen. Helst ska allium planteras i något som vid denna tiden är ganska högt. Jag har planterat mina bland hakonegräs. De täcker hyfsat bra, men jag kniper ändå bort en hel del gula blad.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-20.jpg

I bilden ovan ser du också fyra av mina lönnar. Längst till vänster, i kruka, står den japanska blodlönnen ‘Atropurpureum’ (Acer palmatum ‘Atropurpureum’). Därefter kommer Acer palmatum ‘Orange Dream’, följt av kopparlönnen (acer griseum) som äntligen börjat växa till sig. Längst till höger står Acer palmatum ‘Margaret Bee’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-4.jpg

Alltså, dessa bollar. Jag kan inte få nog av dem.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-15.jpg

Önskar dig en fin start på veckan!

Allium 'Purple Sensation' och mors dag

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-2.jpg

Hoppas alla ni mammor har blivit firade på bästa möjliga vis. Själv har jag firat med de bästa mammorna, nämligen min egen och min svärmor. Familjen och min kära pappa var också med förstås. Vi åt en härlig lunch i trädgården (på behörigt avstånd) och det kändes nästan som vanligt. Jag saknar dock att kramas och vara nära.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia.jpg

Både vädret och trädgården visade sig från sin bästa sida. Just nu är det allium ‘Purple Sensation’ som är primadonnan. Allium är fantastiska om man bortser från bladen som börjar vissna så fort blomningen kommer igång. Jag plockar faktiskt bort en hel del eftersom de är så fula. Löken mår dock bäst av att man låter dem vissna ner helt.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-3.jpg

Tittar man noga så ser man att alla bollar inte ser likadana ut. Det verkar som det har smugit sig in en och annan av okänd sort, men som ser ut som ‘Globemaster’. Jag har planterat mina allium i hakonegräs (Hakonechola macra).

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-9.jpg

Den japanska lönnen ‘Margaret Bee’ är inte så dum heller och när solen lyser genom pilen blir ljuset het fantastiskt. Nere till höger i bild blommar den lilla vintergröna marktäckaren grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibaldiopsis tridentata ‘Nuuk’)

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-5.jpg

Utanför orangeriet blommar fortfarande en kruka med narcisser fint, medan penséerna sjunger på sista versen och har blivit rafsiga.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-13.jpg

Ha en riktigt skön kväll!

Japanska blodlönnar

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner.jpg

Jag är tokig i mina japanska blodlönnar. De har färgen på bladen gemensamt, men bladens form och växtsätten skiljer sig åt rejält.

‘Margaret Bee’ som växer vid orangeriet har ett vasformat växtsätt och mörkt röda blad. ‘Atropurpureum’ som växer i krukan har ett mer upprätt växtsätt och bladen kan i vissa lägen skifta i grönt.

Almbacken-tradgardsdesign-Narcisser-maj-tulpaner-6.jpg

Jag har två stycken ‘Garnet’ som växer i kruka. De har flikiga blad och ett överhängande växtsätt. De blir betydligt bredare än höga.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner-2.jpg

Till mina kunder rekommenderar jag oftast sorten ‘Bloodgood’ som är en känd och pålitlig sort. Den blir med åren ett mindre vasformigt träd (3-5m) och färgen är mörkt röd.

Förresten, hur har ni det med sniglar? Efter att vi knappt sett till några, fick vi i går kväll en chock. Det fullständigt kryllade av sniglar överallt, men främst bland de vissnande lökväxterna. De flesta var mycket små, men vi har aldrig plockat så många i antal. Jag strödde ut snigelfritt och i kväll ska vi ut och plocka igen. Tar men dem nu går det att hålla populationen nere.

Ha en fin tisdag!

Maj - en jämförelse

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj.jpg

Från ett år till ett annat händer det kanske inte så mycket i en trädgård med växtligheten, men jag tänker att på sikt kan jag se hur min trädgård utvecklas. Jag tycker mig dock se att de japanska blodlönnarna ar vuxit en del och detsamma gäller tallen i krukan.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-2.jpg

Förra våren gick i byggandets tecken och vi kämpade för att få orangeriet färdigt till studenten. Det fick vi inte.

Idag har vi haft bästa sortens regn, ett stilla strilande. Ingen vind, inga störtskurar. Växterna och jag jublar.

Ha en fin tisdag!

Månadsbild-maj

Maj

Maj

Då var det dags för månadsbilden för maj månad. Som synes har grönskan fullständigt exploderat även om varken eken, kopparlönnen eller magnolian är fullt utslagna än. Narcisserna är överblommade och de sena tulpanerna sjunger på sista versen. Alliumen har stora knoppar och kommer snart stå i blom.

Lika vackra som vårblommorna är de japanska lönnarna. Jag har flera stycken både på friland och i kruka. Helt underbara. Till vänster ser du Acer palmatum ‘Orange Dream’ och i den stora krukan växer en blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Bakom den röda lönnen i krukan skymtar trädgårdens juvel, Acer palmatum ‘Margaret Bee’.

April

April

Mars

Mars

Ha en skön söndag!

Vackra maj

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus.jpg

När eftermiddagssolen lyser genom pilen och den japanska lönnen ‘Margaret Bee’ är trädgården som allra vackrast.

En ny vecka ligger framför oss. Min vecka består av ritarbete, kontorsarbete och kundbesök om vartannat. Det är roligt, men intensivt. Jag önskar april och maj kunde få några extra veckor.

Almbacken-tradgardsdesign-tulipa-bowl-of-beauty.jpg

Ljuvliga tulpanen ‘Bowl of Beauty’ är både ovanlig och vacker med stora fluffiga blommor. Det är en lågväxt tulpan, men enligt odlaren (Tulipstore.eu) har de kalla nätterna gjort att många tulpaner inte blivit så höga som de skulle i år.

Almbacken-tradgardsdesign-tulipa-queen-of-night.jpg

Den mörka skönheten ‘Queen of Night’ har återkommit flera år hos mig.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-japanska-lonnar-Orange-dream.jpg

Så här ser det ut hos mig just nu. Trädgården blir både grönare och rödare för varje dag. Maj är en kanske den vackraste månaden.

Ha en fin start på veckan!

Acer palmatum 'Orange Dream'

Almbacken-tradgardsdesign-acer-palmatum-orange-dream.jpg

Den japanska lönnen ‘Orange Dream’ (Acer Palatum ‘Orange Dream’) är både snabbväxande och har ett underbart bladutspring. ‘Orange Dream’ har ett upprätt busklikt växtsätt och blir 3-5 m hög. När bladen slår ut är de guldgula med röda kanter. Bladfärgen övergår sedan i limegrönt. Efter att vi var tvungna att ta bort vårt stora körsbärsträd står vår ‘Orange Dream’ lite för soligt och bladen i toppen blir ofta solskadade. Det ser lite tråkigt ut och jag har funderat på att ta bort den. Men, så kommer våren och den är makalöst vackert och jag bestämmer att den får vara kvar lite till. Om bara scharlakanseken sätter ordentlig fart kommer den snart (nja) att skugga när solen är som starkast.

Almbacken-tradgardsdesign-acer-palmatum-orange-dream.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-acer-palmatum-orange-dream-narcisser.jpg

Bokhäcken i bersån är snart grön, medan häcksnutten vid altanen bara precis har börjat slå ut. Ser ni den röda sockblomman (Epimedium Rubrum) vid kopparlönnen? Så skir och vacker.

Almbacken-tradgardsdesig-norwichterrier-Fanny.jpg

Trädgårdshunden, Fanny, är alltid i min närhet. Myran, vakthunden, ligger och spanar ut på cykelvägen. Alltid redo.

Ha en fin dag!

Ljuvliga dagar

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia-orangeri.jpg

Det är nästan så man får nypa sig i armen. Så ljuvligt är det ute just nu. Soligt och alldeles vindstilla. Trädgården hade dock inte tackat nej till ett lätt strilande vårregn. Det är mycket torrt i marken och det är nu vi växterna behöver vattnet som bäst. Man är aldrig riktigt nöjd.

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-koltrast.jpg

I vår trädgård trivs koltrastarna och duvorna. Vi har i alla fall två par koltrastar som har byggt bon. Jag misstänker att det är ungar från tidigare kullar som bor här eftersom de inte är det minsta rädda varken för oss eller hundarna. De ställer till en himla oreda i rabatterna och vi är helt inne på att skaffa rabattkanter eftersom de sprätter ut en massa “krafs” på gångarna. På morgnar och kvällar är det i princip kö till badställena och det är så himla härligt.

Ha en fin torsdag!

Underbart är kort

Almbacken-tradgardsdesign-magnolial.jpg

Det blir många bilder på magnolian dessa dagar. Underbart är kort så det gäller att njuta allt vad man kan just nu.

Almbacken-tradgardsdesign-magnolial.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-magnolial-orangeri.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-magnolial.jpg

Hur har ni det dessa dagar? Mår ni bra? Jag och min familj mår bra och jag jobbar på att förhålla mig till nuvarande situation. Jag tror på Folkhälsomyndighetens strategi och följer råden. Mina föräldrar och min svärmor har isolerat sig och vi sköter deras ärenden och handlar deras mat. Vi träffas utomhus, med gott avstånd. Jag längtar efter att krama dem och mina vänner. Var rädda om er!

Maria

Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Det är onekligen så att magnoliablomningen är det mest spektakulära som sker i vår trädgård. Som allra vackrast är det i skymningen när blommorna riktigt lyser.

Vår magnolia är en praktmagnolia, Magnolia x soulangeana. Den blir 4-6 m hög, får en mycket vid krona och kan odlas i zon 1-2.

Ha en fin tisdag!