Kanevad

Det första jag gör när jag kommit upp på morgonen är att tända adventsljuset och brasan. Sen kokas det te med julsmaker som avnjuts i soffan framför julkalendern. Visst är den bra, nya Trolltider? December är en av mina favoritmånader.

Jag är så glad för min “nygamla” ljusstake värdig en kyrka. Den kommer från Kanevad snickerier (Gunnar Kanevad) som hade sin verkstad i Gamla Linköping. Vår ljusstake är daterad 1972 och mer 70-tal i uttrycket än så kan det knappas bli.

Bredvid ljusstaken står en stor ‘Sill i kvadrat’ av Signe Persson Melin och amarlyllisen huserar i ett kärl (finns ett lock till) från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Med önskan om en fin onsdag!

Färggrant i trädgården

Rött, grönt och gult. Hösten är verkligen färggrann och några löv har börjat falla även om de flesta sitter kvar på träden.

Mitt nya ambraträd ‘Worplesdon’ har haft fick sin höstfärg tidigt. Nu är det nog på topp även om det tappade en hel del löv i stormen.

Jag har ännu inte börjat fixa i trädgården inför vintern. Jag har varken haft tid eller lust. Jag behöver en ledig helg med några vackra dagar så att jag kommer loss.

Knalliga färger

Nu lyser de japanska lönnarna. Här en Acer palmatum dissectum ‘Garnet’ som står i kruka intill fikonbusken. Rött och grönt är en klockren kombination.

Som du ser dignar fikonbusken av frukter som dessvärre inte kommer att mogna. I år fick vi bara några enstaka mogna fikon. De flesta grenar på vår buske frös ner en bit i vintras och därmed blev fruktsättningen försenad. Hoppas på ett bättre fikonår hos oss nästa år.

Ha en fin fredag!

Blomlådor på hjul

Jag måste bara visa er mina stora cortenkrukor eller lådor på hjul som jag är så nöjd med. Det hade länge varit dax att plantera om klätterhortensiorna som stått i sina gamla krukor i mer än tio år. Men, det krävdes stora krukor och det är inte så lätt att hitta. Gissa om jag blev glad när jag hittade dessa blomlådor på hjul. Det har alltid varit lite av ett slitgöra när vi tex ska rengöra trädäcket och flytta runt alla stora krukor så hjulen är guld värda. Krukorna kommer dessutom upp vilket skyddar däcket.

Klätterhortensiorna är planterade i lådor som är 60x60 cm och 40 cm höga. Den rostiga klätterställningen har jag köpt på Löddeköpinge Plantskola.

Jag har också några mindre lådor där jag odlar blåbär och hallon. Dessa är 40x40x40 cm.

Jag odlar två olika sorter blåbär som båda är självfertila, men korspollinering ger bättre skörd.

Vaccinium Angustifolium-Gruppen ‘Emil’ E: Svensk sort som ger rikligt med mycket goda bär. Smaken påminner om vilda blåbär. Plantan sägs bli 60-80 cm hög och det är den redan andra året.

Vaccinium Angustifolium-Gruppen ‘Putte’ E: Svensk sort som ger medelstora bär som är ganska söta. Jag tycker ‘Emil’ är godare, men Putte är den snyggaste busken. I år (2:a odlingsåret) fick busken inte så många bär, men det kanske ändrar sig till nästa år. Plantan blir 50 cm hög, vilket den gott och väl redan är.

Hosta utan hål

En stor härlig hosta utan hål är bland det snyggaste man kan ha i kruka, om du frågar mig. Här sorten ‘Gold Standard’.

Det torra vädret har gjort att sniglarna dragit sig undan. I natt kom det några droppar regn och då vaknar de till liv direkt. Lika vacker som hostan är nu, lika ful är den när bladen är fulla med hål. I kväll ska jag ut på snigeljakt.

Ha en fin fredag!

Gula toner

Påskveckan inleds med gula toner här på bloggen. Det är dock blomsterfägring från i fjol. I år har jag inte planterat mer än en ynka lite kruka penséer. Det beror dels på vädret, men också på att jag haft fullt upp med annat.

Helgen som gick tillbringades dels hos föräldrarna (där det iofs planterades penséer) dels på utflykt till antikmässan i Brösarp. Allt i strålande sol.

Blekt gula hyacinter, primulor, narcisser och penséer. De lyser upp på ett mjukt och vackert sätt. Jag lyckades till slut få tag i likadana penséer i år. De hör helt klart till favoriterna.

Gyllenlack i gula toner.

Ha en fin start på påskveckan!

De första vårkrukorna

En liten kruka med penséer har jag planterat. Små krusiga ‘Frizzle sizzle’ i favoritfärgen, varmt violett.

Underbara kungsängsliljor kan man inte få för många av. När dessa har blommat över åker de raka vägen ut i rabatten.

Jag har faktiskt inte varit sugen tidigare, men nu längtar jag efter att åka och köpa penséer som är en av mina favoritblommor.

Fössta tossdan i mass

I småland firar man fössta tossdan i mass idag och äter massipantåååååta. Här i Skåne njuter vi i alla fall av ett helt fantastiskt vårvinterväder. Nätterna är kalla och när solen kommer upp på morgonen glittrar min frostnupna trädgård.

Hakonegräset håller fortfarande stilen tycker jag. Så länge det inte skräpar ner alltför mycket så väntar jag med att klippa ner det.

Frostnupet idegransklot.

Krokus ‘Cream beauty’ som är en av mina favoritkrokusar kommer snällt, men vill inte riktigt bilda de tjocka ruggar jag hade hoppats på.

Jag önskar dig en riktigt fin torsdag. Här blir det snart en skogspromenad med flickorna och i eftermiddag ska iväg till kunder och göra en trädgårdsrådgivning. Det blir alltid så mycket trevligare och mer inspirerande när solen skiner. Inemellan är det färdigställande av en trädgårdsdesign som gäller.

Hyacint 'Gipsy Queen'

De mjukt aprikos hyacinterna ‘Gipsy Queen’ är så fina och i glashuset blommar de länge. Denna vintern har vi inte suttit ute i glashuset en enda gång. Vi har valt att hålla det riktigt svalt på grund av de saftiga elpriserna och då är det inte lika inbjudande.

När det var som kallast i december missade vi att öka upp värmen och mina fina pelargoner och begonia har tyvärr strukit med. Men, som vi konstaterade, det är billigare att köpa nya växter än att hålla uppe värmen i ett glashus (även om det är isolerat).

Ha en fin start på veckan!

Vita julrosor i krukor

Bilderna är från ett annat år, men nu börjar jag bli sugen på att göra vinterfint i trädgården. Det börjar bli dags att köpa hem kuddmossa (hoppas jag hittar) och julrosor. Jag försöker inte ens övervintra julrosorna i krukor utan planterar ut dem (några i alla fall) i trädgården till våren.

Advent kommer tidigt i år så nästa helg blir det till att köpa granar också. Jag brukar ha en liten gran på entrésidan och en lite större på trädgårdssidan (minst).

Grön ljung i kruka

Nu är det hög tid att fixa lite höstfint i trädgården. Jag hoppas på lite uppehållsväder i helgen då jag ha en del att fixa med. Lite lövräfsning står på listan, liksom plantering av lökar, tömma krukor med sommarblommor och att flytta in utemöblerna i garaget.

Jag är mycket förtjust i den gröna ljungen. Den står fin hela vintern och en bra bit in på våren. Det passar mig utmärkt.

Scharlakansekens höstfärg är makalöst vacker.

Bilderna är från oktober förra året, men det ser exakt likadant ut i år. Den gröna ljungen är inköpt och ska bara planteras i samma kruka som i fjol.

Kärleksört 'Matrona' och en gammal hosta

Jag gillar verkligen kärleksört. När den är fin. Mina ‘Matronor’ har inte varit så fina de senaste åren. De blir långa och rangliga och lägger sig ner. ‘Matrona’ är så vacker när den är kraftig och knubbig, men jag tycker inte riktigt att den håller måttet så jag kommer nu försöka hitta en annan favorit bland kärleksörterna.

Smågatsten och mossa är så vackert tycker jag.

Hostan i krukan har stått där i över 10 år. Den fanns i trädgården när vi flyttade hit och jag har ingen aning om vilken sort det är. Tålig är den i alla fall. Och fin.

Krukträdgården på entrésidan

Krukträdgården på entrésidan behövde uppdateras lite inför hösten så jag blev så glad när jag fick några fina plantor i gåva från @nature_to_the_people.

Basen i krukplanteringen är densamma under hela året. Den består av höstsilverax, alunrot, olika ormbunkar och hortensia ‘Runaway bride’. Sen har jag några krukor där jag planterar om efter säsong. I våras var det penséer som sedan ersattes av tre hortensior köpta på ICA. Hortensiorna har stått fint hela sommaren, men nu såg de inte så roliga ut längre. De var inte heller en sort som går att övervintra.

I en av krukorna har jag planterat gräset Pennisetum ‘Goldstrich’. Det är en ny sort som är lägre och mer kompakt än andra pennisetum. Stänglarna är gulare och den ska vara vinterhärdig. Det ska bli spännande att se.

I en annan kruka planterade jag dessa läckra regnbågsbräken (Athyrium niponicum Metallicum) . Regnbågsbräken är vinterhärdig och trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i fuktig humusrik jord. Jag planerar att låta dessa bli en av mina åretruntväxter i kruka.

Den tredje krukan har jag fyllt med små pigga astrar. De kan stå såväl i kruka som i rabatt. Astrar vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol och de vill inte torka ut.

Sen var jag bara tvungen att ta en bild på den fina alunroten som blommar än.

Krukhallon 'Raspberry Shortcake'

I våras planterade jag ett krukhallon Krukhallon 'Raspberry Shortcake' (Rubus 'Raspberry Shortcake') i en stor cortenkruka. Jag beställde busken på från Zetas och när jag planteriade den var det en liten, men fin och kraftig planta.

'Raspberry Shortcake' är koppakt och taggfri. Den blir ca 90 cm och lämpar sig väl för krukplantering. Krukan bör rymma minst 20 liter jord. Jag har skördat många stora och goda hallon från juli och framåt. Det sista åt jag faktiskt idag. Nästa år hoppas jag på ännu fler då bären kommer på fjolårets skott.

Jag har nu klippt de grenar som givit bär i år nere vid basen. Om du tittar på min planta så ser man några grenar som hänger. Det är fjolårsgrenar som jag nu klippt bort. De granar som växter rakt upp är årsskott som alltså inte har burit någon frukt. Årsskotten gallras till våren.

Såhär efter en säsong tycker jag att Krukhallon 'Raspberry Shortcake' är väl värd att odla. Bären är goda och plantan är härligt grön och kompakt.

Mina favoriter i krukorna

Här ser ni några av mina favoritväxter för krukodling.

På bänken en japansk lönn som i princip står ute året om. Den får flytta in i förrådet om det blir riktigt kallt (-5 till -10). Bredvid lönnen står en röbladig oxalis som vissnar ner och åker in i förrådet under vintern. När våren kommer plockar jag fram den igen och när man nästant tror att den har dött så skjuter den nya skott.

Närmast glasdörren står ett höstsilverax som jag haft i många år. På våren toppar jag krukan med kogödsel och sen får den mycket vatten hela växtsäsongen. Höstsilverax vill gärna stå lite fuktig.

TIll vänster i bild ser ni en alunrot. Jag vet faktiskt inte vilken namnsort det är. Den har också funnits med i några år. Alunroten ser lite tråkig ut i början av säsongen, men kommer sig ganska snabbt. Nu är det som allra snyggast.

Min absoluta favoritväxt, både för krukodling och rabatt är hakonegräset. Det är så tacksamt och vackert året om. En stor bonus är att det ogillas av sniglar och snäckor. Prydnadsgräs ska aldrig klippas på hösten. Dels för att de kan dö av att fukt tränger ner i rotsystemet och dels för att den vinterfägring det skänker.

I mina krukor

Jag försöker begränsa antalet krukor i trädgården, men den är svårt. Det finns ju så mycket fint man vill ha. Jag eftersträvar att ha så mycket återkommande växter som möjligt i krukorna. Det är både mer ekonomiskt för mig, lättskött och hållbart för mijön. På årstidsbordet frodas en japansk lönn som jag haft i samma kruka i flera år. Den står ute året om, men om det blir flera minusgrader, typ -10, flyttar den tillfälligt in i förrådet. På årstidsbordet står också en alunrot, en rödbladig oxalis triangularis, en thuja ‘Whipcord’ och en nyplanterad tvillingsporre. Tvillingsporren övervintrar inte, utan kommer bytas ut mot tex ljung när hösten kommer. Då flyttar också oxalisen in i förrådet för övervintring.

Höstsilverax och hakonegräs står ute året om och kommer snällt varje år. På våren får de lite kogödsel och senare lite näring (typ hönsgödsel). Den fina bräkenväxten (troligtvis en phlebodium aureum ‘Davana’) är inte vinterhärdig, utan kommer flytta in i glashuset under vintern.

Utanför Ylvas fönster har jag min medelhavshörna. Här trivs bland annat ett olivträd, en trädtaklök, timjan och min favoritpelargon ‘Australe’. Pelargonerna övervintrar i förrådet och de andra i glashuset.

Hostor i kruka är alltid snyggt. I alla fall så länge sniglar och snäckor inte har gjort hål i bladen.

Malus 'Evereste'

Det går undan nu och jag hinner inte riktigt med i svängarna. Dessa bilderna tor jag i förra veckan och det ser redan annorlunda ut. Men, jag måste bara visa hur det såg ut när vår prydnadsapel 'Evereste’ (Malus ‘Evereste’) stod i full blom. Trädet planterades förra våren efter att jag blivit totalt förälskad i det och efter att jag ritat in det i flera av mina kunders trädgårdar känd jag att jag också behövde ett. Visst är det vackert!

Malus ‘Evereste’ blir 4-7 m högt och 3-5 m brett. Det blir alltså ett litet och nätt träd som dessutom kan beskäras om man skulle vilja det. På hösten får det fina små äpplen och höstfärgen är gyllengul.

‘Evereste’ börjar blomma precis när magnolian avslutat sin blomning. Helt perfekt!

Förutom att jag verkligen ville ha en prydnadsapel så var var den japanska lönnen ‘Orange Dream’ i behov av en skuggigare växtplats. Den blev bränd i topparna varje sommar och såg inte alls rolig ut. ‘Orange Dream’ står nu i skugga av pilen och verkar trivas på sin nya plats.

Mitt älsklingsträd, blodlönnen ‘Margaret Bee’ är jag tyvärr riktigt orolig för. Vi har precis tagit bort en stor gren som dött och jag befarar att hela trädet kommer att göra det. För många år sedan fick den en spricka långt ner på stammen som jag tror var en frostskada. Jag misstänker att det gått röta där eftersom barken lossnar nere på stammen. Det är så himla tråkigt och just detta trädet är så viktigt i vår trädgård. Min plan är att köpa en ersättare som jag planterar i kruka så länge och när domedagen är här så är jag redo med ett nytt träd.

Narcisserna och de flesta tulpanerna har nu blommat över och både vita och lila allium är på gång.

Med önskan om en fin vecka!

Stoppa tiden!

Swish, så var helgen över. Jag hoppas alltid att jag ska hinna så mycket mer än jag gör, men när man både vill ta det lugnt, gå härliga skogspromenader med vovvarna, umgås samt greja i trädgården, då går tiden väldigt fort.

Det soliga vädret gör också att det går mycket fort i trädgården också och det är svårt att hänga med. Bilderna i detta inlägg tog jag en morgon för ett par dagar sedan och nu är bokhäckarna grönare och magnolian har tappat ännu fler blomblad.

Men, nu behöver vi regn! Väderprognosen lovar lite regn till mitten av veckan, men det behövs mer än så. Några veckor med regn på nätterna vore inte dumt.

Blandade narcisser, men främst narcissus ‘Every Day’.

De doftar himmelskt och är så söta, narcissus Cherfulness’.

Narcissus ‘‘Thalia’ i full blom.

Önskar dig en fin start på veckan!

Morgonstund har guld i mund

I morse fick kameran följa med på morgonrundan i trädgården. Klockan var sju och fåglarna sjöng för full hals. Det var oerhört vackert.

Nu slår de japanska lönnarna ut och det bladutspringet är makalöst vackert.

Narcisserna blommar i krukor och planteringar och tulpanerna slår ut en efter en.

Narcissus ‘Thalia’ och franstulpan ‘Sensual Touch’.